in

Το wikipedia και η εκπαίδευση!

Όλοι μας, άλλοι λίγο άλλοι πολύ καλά, σίγουρα γνωρίζουμε το wikipedia. Aυτό το site όσο έχει αγαπηθεί, άλλο τόσο έχει μισηθεί από πολλούς.. και για διάφορους λόγους. Αποτελεί μια τεράστια πηγή πληροφόρησης για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα, μέσα από διαφορετικές κατευθύνσεις και κατηγοριοποιήσεις ανθρώπων που γράφουν. Σύμφωνα με πολλούς είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο όφελος δωρεάν και έγκυρης πληροφόρησης. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά στην οποία ανήκουν όσοι πιστεύουν πως ότι γράφεται στο wiki, είναι παράδειγμα προκατειλημμένης και φτωχής έρευνας η οποία οδηγεί σε ανακριβή ή και ψευδή ολοκληρωτικά, αποτελέσματα.

Σε αυτή την πλευρά, φαίνεται να βρίσκονται και πολλά από τα σχολεία τα οποία “απαγορεύουν” ή προσπαθούν νομικά να επιβάλλουν την απαγόρευση της χρήσης του Wikipedia στους μαθητές. Το ποσοστό των μαθητών – φοιτητών οι οποίοι για τις εργασίες τους χρησιμοποιούν σαν πρώτη, (πολλές φορές και μοναδική) πηγή το συγκεκριμένο site, συνεχώς αυξάνεται και κάτι τέτοιο ανησυχεί τους εκπαιδευτικούς ανά τον κόσμο καθώς οι πληροφορίες που παρουσιάζονται ως έγκυρη έρευνα είναι ανακρίβειες ή ψεύτικες θεωρίες. Αυτό που κατα κύριο λόγο ενοχλεί βέβαια τους υπαλλήλους των σχολείων και των κολεγίων, δέν είναι τόσο το ότι το wikipedia είναι γεμάτο από ανακρίβειες αλλά το ότι οι μαθητές τους δεν επεκτείνονται σε κάποια εναλλακτική μορφή πληροφόρησης (πχ βιβλιογραφίες) παρά μένουν μόνο στις πληροφορίες του wikipedia.

Αρκεί λοιπόν οι μαθητές να έχουν σαν αρμοδιότητα να ερευνούν και περαιτέρω τις πληροφορίες που δίνονται στο wikipedia;

Μήπως η απαγόρευση του συγκεκριμένου site στα σχολεία και στα κολέγια φέρει αντίθετα αποτελέσματα;

Αν θεωρηθεί πως η κουλτούρα της τοποθεσίας αυτής είναι να βασίζεται σε πηγές τρίτων για να βρίσκονται τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα ήταν αντιθέτως – διαισθητικό ή και προσβλητικό, να απαγορευτεί η χρήση του site από τους μαθητές έστω και σαν σημείο αναφοράς. όπως και να ΄χει το wikipedia θα συνεχίζει να γεμίζει με πληροφορίες ακόμα και άν αποφασιστεί αυτές να μην είναι πλέον διαθέσιμες στα σχολεία!

Written by wise

Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Wind DATA Card…[η ιστορια!]

GeForce 9 series. ερχεται..