in

Cloud εδώ Cloud εκεί, μερικές σκέψεις…

Το Cloud Computing είναι σίγουρα ένα από trending topics της χρονιάς που αφήνουμε σε λίγες μέρες πίσω μας! Σήμερα διάβασα ένα άρθρο σχετικά με τους ενδοιασμούς του Stallman στην μεγάλη υιοθέτηση των λύσεων που βασίζονται στο σύννεφο.

Έχω καταλήξει σε μερικές προσωπικές θέσεις σχετικά με την χρήση υπηρεσιών όπως το flickr, το dropbox , τα services του Google κ.α. Το πρώτο για παράδειγμα το χρησιμοποιώ σαν ένα σημείο αναφοράς των φωτογραφιών που θέλω να μοιραστώ με φίλους και γνωστούς και που σε κάθε περίπτωση έχω ήδη και στο προσωπικό μου αρχείο. Το Dropbox μου επιτρέπει να μεταφέρω μεγάλα αρχεία, video για edit ή κάποια προγράμματα πχ που θέλω να έχω μαζί μου ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε pc και αν χρειαστεί να δουλέψω. Σε καμιά περίπτωση δεν θα βάλω ευαίσθητα δεδομένα, εταιρικά έγγραφα & κωδικούς! Σας συμβουλεύω να μην τα χρησιμοποιείται για την μεταφορά copyrighted περιεχομένου αφού αν θυμηθούμε λίγο πίσω την περίπτωση του RapidShare ενδέχεται να έχουμε σύντομα αντίστοιχες νομικές κρούσεις και σ’αυτή την υπηρεσία που κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Το ίδιο συμβαίνει και για την περίπτωση των Google Services, προσωπικά το gmail το χρησιμοποιώ ελάχιστα ως καθόλου! Να διευκρινίσω πως αυτό δεν σημαίνει, από πλευράς μου, ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας ή πιθανές υπόνοιες για διαρροή του περιεχομένου των mails που όλος ο κόσμος έχει σε public υπηρεσίες παροχής mailbox. Προτιμώ λύσεις από self hosted domains της μορφής name@”zero”.gr όπου μπορώ να ρυθμίσω όλες τις παραμέτρους χρήσης και ασφαλείας. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει για τα Google Docs χωρίς βέβαια αυτή η άποψη να υιοθετείται απ’όλους! Έχω ακούσει για πολλές περιπτώσεις χρηστών και σε key positions που προτιμούν την εύκολη αυτή λύση ίσως γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη παιδεία για θέματα ασφαλείας εντός των συνόρων ή απλά γιατί είναι no-time υλοποίηση.

Υπάρχουν ήδη επιλογές για self hosted cloud, που μπορεί να υιοθετηθούν από εταιρείες και ιδιώτες που θέλουν αυτό το extra privacy στην πληροφορία που διακινούν στο Web. Να αναφέρω το παράδειγμα του Ubuntu Server Edition που ήδη προσφέρει εδώ και 2 releases από την 9.04 την δυνατότητα για Private Cloud Computing. Μπορείτε να την στήσετε στο δικό σας μηχάνημα και να έχετε τον έλεγχο των δεδομένων σας.

Η συζήτηση για το Cloud θα κορυφωθεί μέσα στο 2011, οι σκέψεις του Stallman είναι ορθές αν αναλογιστεί κάποιος την ευκολία με την οποία οι ΗΠΑ κινήθηκαν κατά του Wikileaks (2) ή την περίπτωση της ACTA. Πολύ εύκολα με την υποψία και μόνο “τρομοκρατίας”, copyrighted περιεχομένου κλπ θα μπορούν οι αρχές να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο μας στο Cloud αλλά και στην ψηφιακή μας ταυτότητα στα Κοινωνικά Δίκτυα. Οι Κυβερνήσεις προσπαθούν με υπερβάλλοντα ζήλο να ρυθμίσουν αυτή την νέα πραγματικότητα που έχουν μπροστά τους και θα πρέπει οι χρήστες, οι ΜΚΟ και οι ενώσεις πολιτών να είναι σε επιφυλακή!

Δεν θέλω να χρωματίσω αρνητικά σε τις νέες δυνατότητες και τις λύσεις που αποκτάει η Πληροφορική με την χρήση των Cloud εφαρμογών των οποίων είμαι χρήστης και έχω γράψει γι’αυτές σ’αυτό το site. Θέλω να υπενθυμίσω πως η ορθή, έξυπνη χρήση και πληροφόρηση μπορεί να μας βγάλει από μπελάδες!

(image via)

Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

WikiRebels, the Documentary about Wikileaks!

Social Media & Τριτοβάθμια Εκπαίδευση