in

Το startup πείραμα της Χιλής και το Babelverse

Πριν λίγο καιρό είχα την χαρά να μιλήσω μέσω skype με τα παιδιά πίσω από το Babelverse, τους Mayel και Josef τους δύο ιδρυτές μιας startup με “ελληνικές ρίζες” που ταξίδεψε μέχρι την Χιλή συμμετέχοντας στο Startup Chile. Πρόκειται για την προσπάθεια της χώρας για την ενίσχυση της κουλτούρας της επιχειρηματικότητας εντός αλλά και την αλληλεπίδραση που μπορεί να προκύψει μεταξύ των startup κοιτίδων ανά τον κόσμο.

Η Χιλή τελευταία έχει έρθει στο προσκήνιο λόγο των κινητοποιήσεων από φοιτητές και μαθητές για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Στο διαδίκτυο το τελευταίο χρόνο έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από αυτή την νέα πρωτοβουλία που στόχο έχει να μαζέψει 100άδες early-startups απ’όλο το κόσμο. Μια κυβερνητική προσπάθεια να γίνει η Χιλή ένα εναλλακτικό παγκόσμιο κέντρο επιχειρηματικότητας- ένας θύλακας καινοτομίας (hub) στη Λατινική Αμερική με ότι θετικά χαρακτηριστικά μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για την χώρα. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πείραμα.

Αντιγράφω από το site τους…

“Start-Up Chile is a program of the Chilean Government to attract world-class early stage entrepreneurs to start their businesses in Chile.”

Τα παιδιά μου μετέφεραν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, πρόκειται για ένα 6μηνο πρόγραμμα το οποίο είναι ακόμα σε εξέλιξη γι’αυτούς. Πρόκειται εκλαϊκευμένα για ένα σχολείο για startups (business incubator). Η κυβέρνηση της Χιλής διαλέγει έπειτα από αίτημα startups απ’ολο τον κόσμο σε πρώιμο στάδιο και τις φιλοξενεί στη χώρα παρέχοντας τους ότι χρειάζονται για το λεγόμενο bootstrap τους. Χρήματα (40,000$ έκαστη), γνωριμίες (networking), υποδομές, το κατάλληλο περιβάλλον για να προχωρήσουν σε μια περισσότερο ώριμη κατάσταση το project τους. Επισυνάπτω ένα video παρακάτω που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το τι επιδιώκουν.

Το 2011 ο πρώτος κύκλος του προγράμματος έφερε 87 startups από 30 χώρες στη Χιλή με άλλες 100 θέσεις μέχρι το τέλος του έτος. Στόχος το 2014 είναι τα 1000 startups.

Μεταξύ αυτών η μόνη ελληνική προσπάθεια το Babelverse. Πρόκειται για μια Online/mobile πλατφόρμα που θα επιτρέπει την σε πραγματικό χρόνο μετάφραση περιεχομένου (ομιλίες, συνέδρια, εκδηλώσεις, γεγονότα/συμβάντα, ειδήσεις) από μεταφραστές απ’όλο τον κόσμο για χρήστες που θα ζητάνε την αντίστοιχη υπηρεσία. Όλα αυτά μέσα από την πλατφόρμα που θα διασυνδέει τους χρήστες με τους “μεταφραστές”. Οι μεταφραστές θα έχουν την δυνατότητα να κερδίζουν χρήματα αλλά και την σχετική αναγνώριση. Το project βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης και δεν υπάρχει κάτι προς χρήση σ’αυτή την φάση.

Να σημειώσω πως τα παιδιά πίσω από το project δεν έχουν ελληνικές ρίζες αλλά είναι προς τιμή τους που εκπροσωπούν τα χρώματα της χώρας μας και δεν χάνουν την ευκαιρία να την αναφέρουν κάθε στιγμή. Η ιδέα και τα πρώτα βήματα της προσπάθειας γεννήθηκαν στην Ελλάδα συνέπεσαν χρονικά με την άνθηση και τον πειραματισμό της ελληνικής σκηνής γύρω από τα εξωτικά προϊόντα της νέας επιχειρηματικότητας και των startups.

Σύντομο ιστορικό
Η αρχή έγινε σ’ένα community event, το Startegy όπου σχηματοποιήθηκε η πρώτη ιδέα. Ακολούθησε το Athens Startup Weekend 2010 όπου πήραν την τρίτη θέση. Έπειτα το TEDxAcademy Women όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν live ένα δείγμα της υπηρεσίας τους μεταφράζοντας το event από τα ελληνικά στα αγγλικά για το μητρικό TED event στις ΗΠΑ. Αρκετή δουλειά και προετοιμασία μέχρι τις πρώτες επαφές με VC και άλλες πηγές χρηματοδότησης από την Ευρώπη (μεταξύ των οποίων και το ελληνικό OpenFund). Κάπου εκεί αποφάσισαν να στραφούν στην εσωτερική ανάπτυξη του project τους απορίπτοντας την ιδέα του funding ως αυτοσκοπό. Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι το να δεχθείς χρήματα δεν πρέπει να γίνεται χωρίς προηγούμενη σκέψη και δεν πρέπει να είναι ο στόχος μιας προσπάθειας- δεν πρέπει να γίνεται “ελαφρά την καρδία”.

Ο Σεισμός στην Ιαπωνία και το σημαντικό feedback από την κάλυψη τους οδήγησε στο Startup Chile και την εμπειρία που ζουν εκεί τώρα.

Η Χιλή ξεκίνησε μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια που φαίνεται πως αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα το όλο εγχείρημα.

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
euro

ΕΣΠΑ, η στρέβλωση της ελληνικής τεχνολογικής σκηνής.

Occupy-Wall-Street

Αυτοοργάνωση & Έλεγχος στα Social Media