Διαδίκτυο και ρύθμιση… φοβού τους ρυθμιστές! (updated)

Τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στα λοιπά ακούσματα για την παγκόσμια οικονομία, τις αναμενόμενες προσλήψεις ειδικών φρουρών στο όνομα της εσωτερικής ασφάλειας ξεφύτρωσε καλοκαιριάτικα και μια επιτροπή που θα εισηγηθεί προτάσεις για τα blogs και λοιπές ψηφιακές ρυθμίσεις οι οποίες απ´ότι φαίνεται απασχολούν έντονα την κυβέρνηση.

Για να είμαι ειλικρινής διάβασα πολλά σε πολλές μεριές εκεί έξω αλλά ακόμα δεν κατάφερα να καταλάβω την ουσία της όλης ιστορίας! Μάθαμε από την τσάρκα μας και από προηγούμενες καλές και κακές εμπειρίες τόσα χρόνια στο διαδίκτυο πως δεν χρειάζεσαι την μεγάλη ρύθμιση! Κυνηγήστε τους ρυθμιστές θα ήταν η καλύτερη πρόταση!

Ερώτημα… Μπορεί το δαιδαλώδες(δυστυχώς) νομικό πλαίσιο της χώρας μας με την υπάρχουσα νομοθεσία να καλύψει επαρκώς τα θέματα του διαδικτύου που σχετίζονται με κακόβουλες πράξεις και πρακτικές; Μπορεί η δικαιοσύνη να δράσει σε περιπτώσεις διακίνησης υλικού παιδεραστίας; Μπορεί να δράσει σε περιπτώσεις απάτης; Μπορεί να ζητήσει στοιχεία από διαδικτυακές εταιρείες για άρση του απορρήτου της ταυτότητας σε περιπτώσεις προσβολής της προσωπικότητας ή άλλων σχετικών αδικημάτων; Έχει δημιουργηθεί ένα ιστορικό από σχετικές δίκες και παραδείγματα.

Τι δυσκολεύει λοιπόν την δικαιοσύνη να παρέμβει όταν υπάρχουν ενδείξεις και καταγγελίες; Που βοηθάει η υπερύθμιση και η καταγραφή; Σε τι σκεπτικό κινείται και ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτή την επιτροπή; Γράφω χρόνια επώνυμα από επιλογή αλλά δεν θεωρώ πως η ανωνυμία είναι λόγος στοχοποίησης χρηστών και σίγουρα δεν πρέπει να αποδεχτούμε παιδικούς συσχετισμούς! Το internet δεν μπορεί να περιοριστεί και δεν πρέπει. Είναι αυτή η ελευθερία και η κινητικότητα που βγάζουν την καινοτόμα δυναμική που όλοι έχουμε αντιληφθεί. Όχι άλλες προφάσεις λοιπόν για την σαλαμοποίηση των διαφορετικών απόψεων! Να μας λείπουν οι ειδικοί και οι ρυθμιστές…

ps 1: Ξέθαψα από το αρχείο την δημοσίευση για το blogme.gr (χαίρομαι που είναι ακόμη online σαν τεκμήριο των κακών πρακτικών και σαν σημείο αναφοράς) και την φωτογραφία που έβαλα στο άρθρο. Η υπόθεση θυμίζει τόσο 2006! Το αστείο της ιστορίας είναι ότι ανακινείται από τους ανθρώπους που “πρωτοστάτησαν” υπέρ της ελευθερίας του διαδικτύου! Πάω στοίχημα πως θα έχει φρίξει κόσμος στην ομάδα opengov του ΠΑΣΟΚ τους οποίους έχω γνωρίσει από κοντά και είναι εξαιρετικά άτομα.

update: Ο @sotiropoulos έχει αναρτήσει δύο δημοσιεύσεις σχετικά με την διαδικασία αλλά και το χαρακτήρα μιας ενέργειας που προσκρούει σε θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στο διαδίκτυο!

Author: Poulopoulos Ioannis

Web professional, blogger, new-come-podcaster & social media enthusiast! Interested in politics, diplomacy & networking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *