Διαύγεια για λίγους! #diavgeia

Ήμουν από τους πρώτους που χειροκρότησα την εφαρμογή του #diavgeia στην ευρύτερη δημόσια διοίκηση θεωρώντας πως πρόκειται για μια ορθή πρακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί και που θα εξορθολόγιζε (ή τουλάχιστον θα βοηθούσε τα μέγιστα σ’αυτή την κατεύθυνση) τα κακώς κείμενα του Δημόσιου Τομέα!

Σήμερα- πριν λίγο διάβασα στην Ελευθεροτυπία πως παρά τις υψηλές προσδοκίες που έφερε η υλοποίηση και παρά την νομική επίπτωση της μη ανάρτησης (χαρακτηρισμός ως παράνομη απόφαση- χωρίς ισχύ) κάποιας απόφασης από υπηρεσίες του δημόσιου τομέα διαπιστώνεται πως χρήση του Διαύγεια κάνει 1/2 δημόσιες υπηρεσίες και απ’όσες συμμετέχουν αυτό γίνεται μερικώς.

Έχω γραφτεί σε όλα τα social κανάλια ενημέρωσης που παρέχονται από το Διαύγεια προς ενημέρωση των πολιτών αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων. Βλέπω καθημερινά 10άδες αποφάσεις να αναρτώνται και μου προκαλούσε έκπληξη το γεγονός πως γινόταν σε αργίες, “νεκρές μέρες” σε τακτική βάση από την μέρα που βγήκε στον αέρα!

Αν ισχύουν όμως τα όσα διαβάζω στην δημοσίευση τότε η ίδια η υπηρεσία ακυρώνεται από μόνη της στην πράξη! Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι παράνομες όλες οι αποφάσεις που δεν αναρτώνται! Μπορούν δηλαδή να προσφύγουν πολίτες, εταιρείες και ΜΚΟ- κάθε φυσικό πρόσωπο κατά αυτών! Αυτό σαν ένα παράδειγμα της “κατά περίπτωση” εφαρμογής του νόμου. Ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει πως δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο κράτος υπερ των πολιτών;

Αναγνωρίζω πως χρειάζεται χρόνος για την εφαρμογή των αλλαγών αλλά δεν υπάρχει στην περίπτωση μας! Χρειάζεται κάτι περισσότερο από νόμους, χρειάζεται η αφήγηση και η εφαρμογή στην πράξη του κράτους πρόνοιας και δικαίου σε κάθε μορφή του στην επαφή με τον πολίτη! Εφαρμόστε το ή καταργείστε το, θα ήταν και περισσότερο ειλικρινές!

Author: Poulopoulos Ioannis

Web professional, blogger, new-come-podcaster & social media enthusiast! Interested in politics, diplomacy & networking.

6 thoughts on “Διαύγεια για λίγους! #diavgeia”

  1. To Δι@υγεια με ένα τρόπο θα δουλέψει πλήρως και όπως πρέπει. Κοινό Web ηλεκτρονικό πρωτόκολλο για όλο το Δημόσιο το οποίο αυτόματα θα δίνει ΑΔΑ και θα αναρτά τις αποφάσεις.

  2. Όπως λέει και ο τίτλος του (πολύ καλού) άρθρου, “Διαύγεια για λίγους”, αποδεικνύει πως χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις συνιστώσες για ένα καλό αποτέλεσμα. Μάλλον δεν είναι διατεθειμένοι όλοι να βοηθήσουν σε αυτό. Μάλλον κάποιους δεν συμφέρει. Περιμένουμε εναγωνίως για ευχάριστες εξελίξεις.

  3. Δεν θέλω να πω ότι δεν είναι καλό, να το απαξιώσω αλλά διαύγεια τώρα που το μαγαζί είναι φαλιρισμένο, χρεοκοπημένο και αδειανό;! Είμαι δημόσιος υπάλληλος και εμπλέκομαι άμεσα, τόση πληροφορία, η περισσότερη άχρηστη, είναι αδύνατον να επισκοπηθεί και να αναλυθεί από τον μέσο πολίτη και δύσκολο και γι αυτούς που μπορούν.

    1. Δεν το θεωρώ άχρηστο σαν έργο. Από την αρχή λειτουργίας του έγιναν αρκετές αποκαλύψεις που απασχόλησαν και τα ΜΜΕ που είναι η δουλειά τους να ελέγχουν την κρατική εξουσία και να αναδεικνύουν θέματα όπου υπάρχουν. Επίσης να μην ξεχάσω και τις σχετιζόμενες ομάδες ενδιαφέροντος. Ομάδες πολιτών, ΜΚΟ κλπ.

      Το ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί καθολικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *