Ελλάδα: Στη μαύρη λίστα του EFF για την υπόθεση Παστίτσιου!


Πριν δύο μέρες έπεσε στην αντίληψη μου ένα report του Electronic Frontier Foundation στο οποίο είδα ότι φιγουράρει και η Ελλάδα σε μια λίστα με τις χώρες που “απασχόλησαν” αλλά όχι για καλό λόγο. Το EFF είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε πίσω στο 1990 και έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών στο διαδίκτυο από την εποχή, όπως αναφέρουν και στη σελίδα τους, την οποία το internet δεν ήταν στα “ραντάρ”, στη καθημερινότητα του κόσμου.
Στην αναφορά τώρα, που ασχολείται με την ενσωμάτωση στη νομοθεσία των χωρών, νόμων που ποινικοποιούν τη βλασφήμια, την αποστασία (apostasy) και τη θρησκευτική δυσφήμιση βρέθηκε και η Ελλάδα. Από τις 94 χώρες που έχουν αντίστοιχες νομοθεσίες και περιορισμούς η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σ’αυτές που χειρίζονται ως εγκληματική/παράνομη πράξη την online θρησκευτική βλασφημία. Ο λόγος της ενσωμάτωσης μας στις top περιπτώσεις είναι η υπόθεση του “Γέροντα Παστίτσιου”,

Greece

The embattled European country arrested a Facebook user for blasphemy in October after he created a page satirizing a famous Greek Orthodox monk, a worrying development in a country where the Internet has otherwise been traditionally free.

Οι υπόλοιπες χώρες της λίστας είναι η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαγκλαντές, η Τυνησία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Ρωσία, η Σιγκαπούρη και το Πακιστάν. Στη λίστα υπάρχει και το Google, με το Youtube συγκεκριμένα για την απόφαση του να “κατεβάσει” το αμφιλεγόμενο video ‘Innocence of Muslims’ μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στον Αραβικό κόσμο.

Author: Poulopoulos Ioannis

Web professional, blogger, new-come-podcaster & social media enthusiast! Interested in politics, diplomacy & networking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *