ΕΣΠΑ, η στρέβλωση της ελληνικής τεχνολογικής σκηνής…

Το ΕΣΠΑ στις δύσκολες μέρες που διανύουμε έχει μετατραπεί σε μια καραμέλα, σε μια “υπόσχεση” για ρευστότητα που δίνεται απλόχερα για να καθησυχάσει την στεγνή υπό το μνημόνιο ελληνική αγορά! Η αλήθεια για το ΕΣΠΑ βρίσκεται παραδίπλα και χρειάζεται αρκετή τόλμη να πει κάποιος αυτό που όλοι λένε ψιθυριστά! Το ΕΣΠΑ δεν είναι η λύση για την την ενίσχυση των επιχειρήσεων αλλά αντίθετα συμβάλει στην στρέβλωση της αγοράς, κατευθύνοντας πόρους και δυνάμεις σε μη ανταγωνιστικές δράσεις…

Η “καλή” περίοδος της “ελληνικής οικονομικής άνθησης”, αυτή που βασίστηκε στην φθηνή χρηματοδότηση και τα μεγάλο λόγια τελείωσε όπως όλοι έχουμε πληροφορηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο… Κατανοήσαμε πλέον πως δεν επαρκεί μια υπερτιμολογημένη επένδυση για την δημιουργία σταθερών, παραγωγικών οικονομικών δομών και ανάπτυξης.

Ο τρόπος που λειτουργεί το ΕΣΠΑ στο οποίο είχα αναφερθεί και παλαιότερα, με αφορμή τα συμπεράσματα του πάνελ στο συνέδριο του ΕΛ/ΛΑΚ, είναι στην ποσοτική υλοποίηση δράσεων χωρίς τελικό έλεγχο αποτελεσματικότητας των επενδύσεων! Το 2011 δεν μπορεί να σπαταλάς χρήματα χωρίς να μετράς αποτελεσματικά που πάνε και τι απόδοση έχουν τόσο σε θέσεις εργασίας όσο και αναβάθμισης του έργου της επιχείρισης!

Δεν μπορείς να συνεχίζεις τις κακές πρακτικές του παρελθόντος! Δυστυχώς και στις μέρες μας η ελληνική τεχνολογική σκηνή, εταιρείες πληροφορικής, freelancers, σύμβουλοι κα. κυνηγούν την πρόσκαιρη χρηματοδότηση στρέφοντας τις δομές τους στην εκμετάλλευση έργων πληροφορικής από προγράμματα του ΕΣΠΑ διαμορφωμένα στην επαρχιακή αντίληψη του κοιτάμε εντός! Θέλω mobile developers για το νέο έργο, θέλω web designers και devs για τα ξενοδοχεία, θέλω, θέλω και πολλά ακόμα παραδείγματα τα οποία εγκλωβίζουν παρά απελευθερώνουν… Κυνήγι πελατών για έργα κονσέρβα, υπερτιμολογήσεις για να περισωθεί κάτι για διαφορετική εταιρική χρήση. Εκπαίδευση μιας ολόκληρης γραμμής επιχειρήσεων στο κυνήγι αντίστοιχων έργων χωρίς φαντασία και σίγουρα χωρίς μέλλον! Φαίνεται όμως πως δεν έχουμε κατανοήσει πως αν δεν αλλάξουμε το παράδειγμα και την αφήγηση θα συνεχίσουμε να σκάβουμε το λάκκο μας!

Είναι προτιμότερο να καταργηθεί το ΕΣΠΑ μ’αυτή την λογική δράσης! Προτιμώ 100 δομές κρατικών mini-VC  σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που θα πάνε πόρτα πόρτα, θα εκπαιδεύουν στην νέα αντίληψη και θα βοηθούν πραγματικά, που θα σαρώνουν την επικράτεια και θα αναζητούν ευκαιρίες για την επένδυση χρημάτων και τόνωση της πραγματικής οικονομίας παρά 100.000 έργα ΕΣΠΑ και δις ευρώ στην πυρά!

Οι συλλογισμοί δικοί σας…

ps: Καλό μήνα σε όλους!

Author: Poulopoulos Ioannis

Web professional, blogger, new-come-podcaster & social media enthusiast! Interested in politics, diplomacy & networking.

2 thoughts on “ΕΣΠΑ, η στρέβλωση της ελληνικής τεχνολογικής σκηνής…”

  1. και να ήταν μόνο αυτό γιαννη!

    βάλε ότι από αυτούς που καταθέτουνε προτάσεις δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά παρολα αυτα περνουν επιδοτηση και αλλοι που δικαιουνται μενουν στην απεξω “συστημα ΠΑΣΟΚ” !

    βαλε και οτι μεχρι την προθεσμια καταθετουν ελαχιστοι στα προγραμματα, και όταν δίνουν παράταση γινεται της κακομοιρας, απλα κ μονο για να δηλωσουν απορροφητικότητα και τα σχετικά…

    είναι πολύ νωρίς να το πώ, αλλά …βαρέθηκα!

  2. Το ΕΣΠΑ που ήταν ελπίδα, κατάντησε να είναι η λαιμητόμος του αισόδοξου επενδυτή. Τυφλές και ανορθόδοξες αξιολογήσεις από συμβασιούχους χωρίς εμπειρία, καινοτομία που δεν αναγωνρίζεται ποτέ και πουθενά, κούφια λόγια και καθυστερήσεις ισόβιας κάθειρξης. Ακόμα και την τάση για υποβολή επενδυτικής πρότασης έχουν καταδικάσει μέσω του σαθρού συστήματος μη ύπαρξης προγραμματισμού δράσεων, της αλόγιστης περικοπής διαθέσιμων κονδυλίων ακόμα και μετά την υποβολή (βλ.1η δράση ΕΣΠΑ-Ελεύθερους Επαγγελματίες). Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκαν τα αποτελέσματα των αιτημάτων θεραπείας που έγιναν 1 χρόνο πριν για υποβολές 2 χρόνια πριν. Η απόλυτη ξεφτίλα που καυτηριάζω χρόνια τώρα και στο ΕΣΠΑ-FORUM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *