Μη αναγνώριση του ελεύθερου λογισμικού από το ΣΔΟΕ


Πριν λίγες μέρες στη λίστα ενημέρωσης του ΕΕΛΛΑΚ τέθηκε το ζήτημα της μη αναγνώρισης από το ΣΔΟΕ των προγραμμάτων Ανοιχτού/Ελεύθερου λογισμικού σαν μια εναλλακτική επιλογή χρήσης από τους δημόσιους οργανισμούς και τις εταιρείες της χώρας. Συγκεκριμένα το ΣΔΟΕ ζητάει με επιστολή του (Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) την απογραφή των αδειών χρήσης και την επισύναψη των σχετικών παραστατικών αγοράς. Στην επιστολή δεν αναγνωρίζεται η δυνατότητα το λογισμικό να είναι κάτω από κάποια “open” άδεια χρήσης. Δεν αναγνωρίζεται η δυνατότητα το λογισμικό να έχει “κατέβει” νόμιμα και πόσο μάλλον να μην έχει πληρωθεί.

Το ΕΕΛ/ΛΑΚ μετά από πληροφόρηση του για το συμβάν από μέλη της κοινότητας ζήτησε με επιστολή του προς το ΣΔΟΕ τη τροποποίηση του εγγράφου έτσι ώστε να περιέχει και την αντίστοιχη δυνατότητα επιλογής για το ανοιχτό λογισμικό.

Με τη σχετική επιστολή υπενθυμίζεται εκ νέου στους δημόσιους φορείς η ύπαρξη του ΕΛ/ΛΑΚ καθώς και το όφελος για το δημόσιο και τις επιχειρήσεις από τη χρήση του ειδικά στους καιρούς που διανύουμε. Οι προσπάθειες για αλλαγή νοοτροπίας πρέπει να συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα!

5 thoughts on “Μη αναγνώριση του ελεύθερου λογισμικού από το ΣΔΟΕ”

  1. Πάτε να τα βάλετε με το Ελληνικό Κράτος και τη Μητέρα Μικροαπαλή; Ντροπή σας κομμουνιστοσυμμορίται! 

    1. Γιατί για όλα σε αυτή τη χωρα φταίνε η MS και ο ΟΤΕ? Στο δημόσιο νομίζω οτί υπάρχει η Oracle. Εκεί είναι τα λεφτά. Για ψαξ’ το λίγο.

  2. Ευχαριστώ για την επισήμανση! 🙂 Λάθος προφανώς! Ατυχής χρήση… γνωρίζω τη διαφορά όπως θα έχεις καταλάβει αν έχεις ξαναπετύχει άρθρο στο zero.gr για θέματα Open Source, Creative Commons κλπ…

  3. Σε κάθε περίπτωση που δημιουργείται τέτοιο πρόβλημα μπορείτε απλά να τους τρίψετε στα μούτρα τα παρακάτω. Δική τους απόφαση είναι άλλωστε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *