Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ- το γνωρίζεις;

Σαν αφορμή για τις γραμμές που διαβάζετε ήταν η αναζήτηση ψηφιακού περιεχομένου σε μορφή video για μια τοποθεσία της χώρας μας. Έχω χρησιμοποιήσει περιστασιακά στο κοντινό παρελθόν το ert-archives.gr και αναρωτήθηκα αν είναι γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Να αναφέρω λοιπόν για όσους δεν το γνωρίζουν πως πρόκειται για μια προσπάθεια ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχείου της Δημόσιας Ραδιοφωνίας & Τηλεόρασης, της γνωστής και ως ΕΡΤ.

Η ψηφιοποίηση έγινε και γίνεται για δύο λόγους, για την ιστορική διαφύλαξη στο χρόνο του τεράστιου υλικού αλλά και για την εύκολη προσβασιμότητα του ηλεκτρονικά από τους πολίτες. Στο αρχείο θα βρείτε από ταινίες, μέχρι δελτία ειδήσεων, φωτογραφίες, μουσική & σπάνια ηχητικά αποσπάσματα, εκπομπές κα.

Πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια που σε εκπλήσσει θετικά με το τι μπορείς να βρεις. Με τη σύνθετη αναζήτηση μπορείς να περιορίσεις το εύρος των αποτελεσμάτων και να εντοπίσεις αυτό που ψάχνεις. Το αρχείο ενημερώνεται συνεχώς και υπάρχει σαν στόχος η πλήρη ψηφιοποίηση του.

Αυτό που θα ήθελα να δω είναι η δυνατότητα μεταφόρτωσης, χρήσης και διαμοίρασης του υλικού αυτού. Ξέρω πως κάτι τέτοιο για την ώρα είναι κόντρα στο ρεύμα της ιδιωτικοποίησης αλλά η πληροφορία αποτελεί δημόσιο αγαθό το οποίο χρηματοδοτούν και χρηματοδότησαν οι πολίτες με τα σχετικά τέλη επί χρόνια. Η υπεραξία που μπορεί να προκύψει από την διανομή κάτω από άδειες Creative Commons είναι σημαντική.

Ναι μεν ψηφιακό αλλά παραμένει για την ώρα περιορισμένο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *