in

Πως να διαχειριστείς τον χρόνο που περνάς μπροστά σε οθόνες στην καραντίνα

Με τον χρόνο που περνάμε στο σπίτι να αυξάνεται, λόγω της πανδημίας, αυξάνεται παράλληλα και ο χρόνος που περνάμε μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το smartphone και στο Διαδίκτυο. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, διερευνήθηκαν μερικοί τρόποι ώστε να ενεργοποιηθεί το κοινό και να δημιουργήσει πιο υγιείς και παραγωγικές σχέσεις με την ψηφιακή τεχνολογία, αποφεύγοντας την υπερβολική και εθιστική χρήση. 

Ας δούμε τους 5 τρόπους που προτείνουν οι ειδικοί:

 

  1. Θα πρέπει να θέσετε όρια

Η αποτελεσματική ρύθμιση ορίων μπορεί να σας παρακινήσει να ελέγχετε καλύτερα την ψηφιακή σας χρήση. Ο στόχος θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος, εφικτός, σχετικός και χρονικός. Για παράδειγμα, από το να πείτε στον εαυτό σας ότι δεν θα δείτε σειρές πολλές ώρες, μπορείτε να πείτε “Δεν θα περάσω περισσότερο από μία ώρα παρακολουθώντας το Netflix τις καθημερινές”, για να το πετύχετε πιο εύκολα.

  1. Διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης

Σύμφωνα με την έρευνα, σε αυτές τις ομάδες μπορείτε να συζητήσετε για τις εμπειρίες σας με άτομα, που έχουν ήδη περάσει παρόμοιες καταστάσεις και θέλουν να μοιραστούν πληροφορίες για να σας βοηθήσουν να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα. Αυτή η τακτική μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε την ψηφιακή σας δραστηριότητα υπέρ της προσωπικής σας ευημερίας. Επίσης, είναι μια καλή επιλογή για εσάς, που λειτουργείτε πιο αποτελεσματικά σε ομάδες απ’ ότι μόνοι σας, 

  1. Αυτο-αντανάκλαση

Αυξάνοντας την αίσθηση της αυτογνωσίας σας, σχετικά με τα εθιστικά μοτίβα χρήσης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την ψηφιακή σας χρήση. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε, είναι να αντιληφθείτε ποιες εφαρμογές είναι οι πιο εθιστικές και τις χρησιμοποιείτε υπερβολικά. 

Η αυτογνωσία μπορεί επίσης, να επιτευχθεί με προβληματισμό σχετικά με τη συναισθηματική και γνωστική επεξεργασία, αναγνωρίζοντας δηλαδή, ποιες είναι οι συναισθηματικές και ψυχολογικές μας ανάγκες πίσω από την υπερβολική ψηφιακή χρήση. Για παράδειγμα, “Αν δεν απαντήσω αμέσως σε μια ομαδική συνομιλία, θα χάσω τη δημοτικότητά μου” είναι μια προβληματική σκέψη, που οδηγεί σε αυξημένο χρόνο σε εφαρμογές επικοινωνίας. 

  1. Αναγνωρίστε τι σας ωθεί στην ψηφιακή χρήση

Πιο συγκεκριμένα, αποκτώντας αυτογνωσία σχετικά με τα εθιστικά μοτίβα χρήσης, μπορείτε να εντοπίσετε ανικανοποίητες ανάγκες σας, που πυροδοτούν την ψηφιακή κατάχρηση και την επόμενη στιγμή να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους και ενδιαφέροντα για να καλύψετε αυτές τις ανάγκες. Εάν για παράδειγμα, πιστεύετε ότι η υπερβολική ψηφιακή σας χρήση μπορεί απλώς να οφείλεται σε πλήξη, τότε η σωματική δραστηριότητα, το μαγείρεμα ή κάποιο χόμπι μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας.

  1. Δώστε προτεραιότητα στη κοινωνική σας ζωή

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε έμφυτα κοινωνικά πλάσματα και η κοινωνικοποίηση με άλλους είναι σημαντική για την ψυχική μας ευημερία. Τα κοινωνικά μέσα μπορούν να ενισχύσουν τις ευκαιρίες μας για κοινωνική επαφή και να υποστηρίξουν την ψυχική μας υγεία, αντί να βλάψει την ευημερία μας, την περίοδο της πανδημίας. 

Ελπίζουμε να βρήκατε τις συμβουλές της έρευνας τόσο σημαντικά, όσο εμείς και να αρχίσετε να αναθεωρείτε τη ψηφιακή σας χρήση προς όφελός σας για την ψυχική σας ευημερία. 


(via, photo)

Written by Zero.gr Team

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0
Elon Musk

Έπαθλο 100 εκ. δολαρίων για τη νέα τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, Elon Musk

new-google-search-mobile-cover

Νέα εμφάνιση στα αποτελέσματα του Google Search στο mobile