Σκεπτικισμό έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα το λανσάρισμα του “Ινδικού OLPC” με κόστος που δεν ξεπερνάει τα 20$! Η Ινδική κυβέρνηση σε συνεργασία με εγχώρια ιδρύματα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα το Sakshat, το laptop που θα διανεμηθεί σε περισσότερα από 19.000 εκπαιδευτήρια της χώρας.
Ο προβληματισμός γύρω απ’αυτή την υλοποίηση έγκειται στο γεγονός ότι το budget είναι εξαιρετικά μικρό για να μπορέσει να σταθεί σαν μια αξιόπιστη δημιουργία με προοπτικές. Μάλιστα προκάλεσε αρκετούς σε όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια. Τι θα πρωτοπληρώσουν άραγε με τα 20$; Ο Nicholas Negroponte, ιδρυτής του OLPC project, ευχήθηκε από την πλευρά του να πρόκειται για μια πραγματική υλοποίηση.
Να αναφέρουμε πως το ίδιο το OLPC από την τιμή των 100$ που ήταν ο στόχος έφτασε να στοιχίζει τα 180$ με προοπτικές να πέσει στην 2η γενιά της συσκευής.
Το προσωπικό συμπέρασμα απ’αυτή την ιστορία… Είναι θετικό να βλέπουμε προσπάθειες για δημιουργία συσκευών χαμηλού κόστους για τους πληθυσμούς ανά την υφήλιο που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι μια νέα προοπτική γι’αυτούς είτε πρόκειται για το σχετικά δυνατό OLPC είτε πρόκειται για μια υλοποίηση τύπου reader που θα μπορεί να μπει στο internet και να έχει πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό! Να θυμίσουμε την εμπορική υλοποίηση του Amazon το Κιndle που τόσο συζητήθηκε στην εγχώρια σκηνή μετά τη προβολή του στην Ελληνική Βουλή.
Ας μην ξεχνάμε τώρα πως ερευνητικά προγράμματα για την δημιουργία φθηνών λύσεων οδήγησαν και σε νέες υλοποιήσεις καθώς και στην δημιουργία trends όπως τα netbooks όπου μπορούν να σταθούν μια χαρά τόσο σε επίπεδο επιδόσεων αλλά και κόστους.
Θα μπορούσε και η ελληνική πολιτεία να επιδοτήσει ή να καλύψει και όλο το ποσό ενός μέσου κόστους netbook με χαρακτηριστικά όχι και τόσο μακρυά από τους υπολογιστές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας για όλους τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Να έρθει συμπληρωματικά με την εισαγωγή νέων εκπαιδευτικών μεθόδων και αλληλεπίδρασης των μαθητών με το σύγχρονο σχολείο.
Αν το Sakshat κοστίσει τελικά 60$ και έχει καταφέρει όσα υπόσχεται θα έχει πετύχει σίγουρα το σκοπό του. Ας μη βιαζόμαστε να φωνάξουμε λοιπόν.
One Ping
Pingback:ARM chips στη θεση των x86 στη νεα γενια OLPC! | zero.gr