Κυκλώματα που περνούν φωτιά, επεξεργαστές εκτός ορίων, και προχωρημένα συστήματα ψύξης… Για τι άλλο μπορώ να λέω εκτός από το OverClocking!
Ήμουν 13 χρονών όταν άκουσα πρώτη φορά αυτή τη λέξη, και με είχε συνεπάρει η ιδέα του να “ανεβάσω” εκείνο το παλιό Pentium 3 στα 800Mhz αλλά δεν είχα ιδέα πώς… Μετά από μερικά χρόνια εμπειρίας και λιώσιμο σε forum και articles καθώς και πειραμάτων στο δεύτερο PC (αουτς), θα παρουσιάσω κάποιες βασικές αρχές.
Το overclock είναι μια μορφή hobby όπου ψάχνουμε να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στις δυνατότητες του hardware, την αποδοτικότητα του συστήματος ψύξης καθώς και την σταθερή λειτουργία του συστήματος μας.
Τι σημαίνει το overclocking;
Πρόκειται για την περίπτωση που το ρολόι ενός επεξεργαστή ξεπερνά την default (προκαθορισμένη) συχνότητα του με αποτέλεσμα τις καλύτερες επιδόσεις! Λέω συνήθως γιατί μπορούμε να το εφαρμόσουμε και στην GPU (ο επεξεργαστής της κάρτας γραφικών) αλλά και στις μνήμες μας. Γενικότερα μπορούμε να πούμε άτυπα ότι όταν καταφέρνουμε να αυξήσουμε τις επιδόσεις του hardware μας, ονομάζεται overclock.
Τι επιπτώσεις έχει;
Βασικότερες είναι η αστάθεια του συστήματος μας και η αυξημένη θερμοκρασία του hardware. Σε αυτό το σημείο θα κάνω μια αναφορά στα ειδή ψύξης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Αερόψύξη
Ο πιο κλασικό και διαδεδομένος τρόπος ψύξης. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ανεμιστήρες μπροστά και πίσω από το κουτί μας (πολλές φόρες και πλάγια) όπου δημιουργούμε ένα ρεύμα αέρα το οποίο ψύχει τον Η/Υ μας. Ο κρύος αέρας μπαίνει από μπροστά και συνήθως χαμηλά, ψύχει τα εξαρτήματα και έπειτα φεύγει από πάνω και πίσω διότι όπως όλοι ξέρουμε, ο θερμότερος αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω. Το κουτί μας λοιπόν έτσι, δεν γίνεται ποτέ να έχει θερμοκρασία μικρότερη από αυτής του περιβάλλοντος του. Για αυτό λοιπόν αφήστε σχόλια του τύπου «Καλά ρε το pc παγάκι μέσα…!». Επίσης η αερόψύξη χρησιμοποιείτε και στη CPU (Κεντρικός επεξεργαστική μονάδα) ή ακόμα και στη κάρτα γραφικών με τη χρήση χαλκού – αλουμινίου λόγου καλής θερμόαπαγωγής και θερμοχωρητικότητας τους (με το χαλκό να νικάει).
Πλεονεκτήματα: Μικρό κόστος, Ευκολία εγκατάστασης
Μειονεκτήματα: Θόρυβος
Υδρόψύξη
Αυτός ο τρόπος χρησιμοποιεί το νερό σε αντίθεση με τον αέρα για την απαγωγή της θερμότητας. Αποτελείτε από ένα σύστημα αγωγών (ευλύγιστα πλαστικά σωληνάκια) όπου περνάει το νερό, το ντεπόζιτο του νερού, την αντλία που δίνει την ώθηση, το ψυγείο, και τα blocks. Για κάθε εξάρτημα που θέλουμε να ψύξουμε χρειαζόμαστε και το κατάλληλο block. Το νερό κάνει κύκλο όπου βγαίνοντας από το ψυγείο περνάει από τα σωληνάκια καταλήγοντας στο block του κεντρικού επεξεργαστή όπου και τον ψύχη, έπειτα συνεχίζει προς τη κάρτα γραφικών ή ακόμα και άλλα εξαρτήματα και μετά στο ντεπόζιτο και πάλι στο ψυγείο. Τη κίνηση του νερού επιτυγχάνει η αντλία, που συνήθως είναι ενσωματωμένη με το ντεπόζιτο. Και με αυτή τη μέθοδο ψύξης, η θερμοκρασίες δεν γίνεται να είναι χαμηλότερες από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος καθώς το ψυγείο λειτουργεί με ανεμιστήρες.
Πλεονεκτήματα: Ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αερόψύξη, λίγος έως καθόλου θόρυβος.Μειονεκτήματα: Δυσκολία στην εγκατάσταση και στη συντήρηση, πιθανότητα διαρροής, μεγαλύτερο κόστος.
Παθητική ψύξη
Σε αυτή τη περίπτωση δεν υπάρχουν καθόλου ανεμιστήρες και η ψύξη επιτυγχάνετε με μετάδοση της θερμότητας σε χάλκινες ψήκτρες που είναι εγκατεστημένες στα διάφορα εξαρτήματα του Η/Υ. Η μέθοδος αυτή δεν επιτυγχάνει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αρά δεν συνιστάτε για overclock, αλλά χρησιμοποιείτε, διότι δεν υπάρχει καθόλου θόρυβος, σε studio ηχογραφήσεων.
Πλεονεκτήματα: Καθόλου θόρυβος
Μειονεκτήματα: Κόστος, Υψηλές θερμοκρασίες
Υγρό άζωτο
Είναι η πιο extreme μέθοδος ψύξης και δεν είναι για καθημερινή χρήση. Τέτοιου είδους ψύξης συναντάμε σε διαγωνισμούς overclock. Το υγρό άζωτο έχει σε ατμοσφαιρική πίεση -197 βαθμούς κελσίου. Για να το χρησιμοποιήσουμε κολλάμε έναν κυκλικό σωλήνα χαλκού πάνω στον επεξεργαστή με μονωτικό (armaflex) γύρο του για αποφυγή υγροποίησης και βραχυκυκλώματος. Και έπειτα χύνουμε λίγο υγρό άζωτο αργά μέσα στο σωλήνα για να κάνει επαφή με τη CPU.
Πλεονεκτήματα: Υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 0 βαθμούς Κελσίου.
Μειονεκτήματα: Απαγορευτικό κόστος, επικίνδυνη και δύσκολη εγκατάσταση, μη-καθημερινή χρήση.
Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα αναφερθώ σε hardware και το πώς στη πραγματικότητα θα ανεβάσουμε τις συχνότητες.
Comments
Loading…