Ήρθε η ώρα για ένα μικρό αφιέρωμα στη Microsoft… Ξέρω ότι πολλοί (ορκισμένοι εχθροί) ίσως είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν να διαβάζουν από αυτή κιόλας τη γραμμή. Όμως σας προκαλώ να μοιραστούμε τα παρακάτω, αν μη τι άλλο αξιοσημείωτα στοιχεία. Με αφορμή λοιπόν τα περασμένα γενέθλια της MS της 20ης Νοεμβρίου για τη Microsoft έκανα έναν μικρό απολογισμό και ταυτόχρονα προσπάθησα να ξετυλίξω το κουβάρι αυτού που αποκαλούμε σήμερα «Information Technology (ΙΤ) » ή «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Ξεκινάμε λοιπόν! Μεταφορά στο χρόνο και έχουμε 20/11/1985! Είναι η ημερομηνία-ορόσημο στην σύγχρονη και μαζικότερη χρήση των Η/Υ από τους απλούς χρήστες! Ο λόγος; Το release του μεγαλύτερου και (μέχρι τώρα αξεπέραστου) λειτουργικού συστήματος, το γνωστό σε όλους πλέον, Windows το οποίο θα επιτρέψει σε αμέτρητους μη μυημένους να μπουν στον χορό της τεχνολογίας των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και μετέπειτα, τη δεκαετία του ’90 με την έκδοση Windows 95 (24/08/1995) να ξεκινήσει με κατακόρυφη ανάπτυξη, η Κοινωνία της Πληροφορίας! Τα εύσημα ανήκουν βεβαίως στην Microsoft η οποία οραματίστηκε και πραγματοποίησε την ιδέα. Παρακάτω φαίνεται το χρονικό με τις σειρές έκδοσης των Windows και τα κύρια χαρακτηριστικά τους και καινοτομίες μέχρι σήμερα.
Windows 1.0
Release date: 20/11/1985. Εισάγεται μια γραφική διεπαφή χρήστη (GUI) η οποία επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν με τον υπολογιστή με έναν διαδραστικό, διαισθητικό τρόπο.
Windows 2.0
Release date: 07/12/1987. Εισάγονται τα πρώτα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας και η έννοια του desktop. Διευρύνεται η μνήμη και αργότερα βγαίνουν και τα επικαλυπτόμενα παράθυρα. Η πραγματική ιδέα των Windows μόλις έχει αρχίσει να παίρνει “σάρκα και οστά”.
Windows 3.0
Release date: 22/05/1990. Με βελτιωμένα γραφικά και καλύτερο περιβάλλον χρήστη, τα Windows ανεβαίνουν δραματικά σε δημοτικότητα.
Windows NT 3.1
Release date: 27/07/1993. Η Microsoft γίνεται η μεγαλύτερη εταιρία τεχνολογίας στον κόσμο από πλευράς πωλήσεων. Το μερίδιο αγοράς των λειτουργικών της Microsoft αγγίζει το 75% παγκοσμίως!
Windows 95
Release date: 24/08/1995. Το λειτουργικό με την πιο μεγάλη δημοσιότητα, εισάγοντας πολλές απο τις δυνατότητες που ακόμα κατέχουν εξέχουσα θέση στα Windows. Σχεδόν 20 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν αποσταλεί ανά τον κόσμο.
Windows 98
Release date: 25/06/1998.
Windows 2000
Release date: 17/02/2000.
Windows ME
Release date: 14/09/2000.
Windows XP
Release date: 25/10/2001. Με το “τρικ” συγχώνευσης των σειρών προϊόντων για τις επιχειρήσεις και τους απλούς καταναλωτές σε αυτή την έκδοση, παραμένει με διαφορά το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο Λειτουργικό Σύστημα για επιτραπέζιους υπολογιστές.
Windows VISTA
Release date: 30/01/2007. Η πιο αμφιλεγόμενη έκδοση Windows από όλες τις προηγούμενες. Αδιαμφισβήτητα επικρίθηκε ευρέως, ενώ φιλτραρίστηκε για την ασφάλεια, προστασία της ιδιωτικής ζωής και βεβαίως για τα ζητήματα επιδόσεων.
Windows 7
Release date: 22/10/2009. Μετά την αποτυχία των VISTA, έρχεται η επιτυχία των 7, τα οποία εισάγουν νέα χαρακτηριστικά για τον αναδυόμενο κόσμο των φορητών υπολογιστών κυρίως.
Ξέρω ότι υπάρχουν υπέρμαχοι του ελεύθερου λογισμικού και του ανοικτού κώδικα π.χ. Linux, αλλά και άλλων Λειτουργικών όπως τα Mac, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το 90% αυτών που θέλησαν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και τις δυνάμεις τους με την τεχνολογία, δεν το έκανε με Ubuntu! Όπως επίσης και για το γεγονός ότι για πολύ κόσμο η τιμή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή λειτουργικού (για τους Apple fans).
Η προσέγγιση της Microsoft με τα Windows αποτελεί σίγουρα την κορωνίδα των τεχνολογικών εξελίξεων για την μέχρι σήμερα πορεία. Αξεπέραστη ή όχι θα το δείξει η ιστορία. Αδιαπραγμάτευτο πάντως, είναι το γεγονός ότι στην δημιουργία της σημερινής «Κοινωνίας της Πληροφορίας» η Microsoft και κατά συνεπεία τα Windows, έχουν μερίδιο ευθύνης και μάλιστα μεγάλο. Τέλος, είναι χαρακτηριστικό το Διαχρονικό Συνολικό μερίδιο αγοράς Λειτουργικών Συστημάτων το οποίο αποτυπώνει το μεγαλειώδες ιστορικό γεγονός στον τομέα της Τεχνολογίας που λέγεται Microsoft Windows.
Windows: 90.2% Άλλα ΛΣ: 9.8%
Το «φαινόμενο» Windows ίσως να μην χρήζει μόνο τεχνολογικής ανάλυσης, αλλά και κοινωνικής, Αυτό και μόνο είναι προς Θαυμασμό για μία «απλή εφαρμογή κώδικα ενός Λειτουργικού Συστήματος»
Comments
Loading…