Αγγλία 2012, στόχος ένα online-ψηφιακό έθνος! Το 2012 οι Βρετανοί διοργανώνουν τους Ολύμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο και παράλληλα βάζουν ένα στοίχημα με τον εαυτό τους να είναι το πρώτο κράτος online! Όπως εξηγεί η Martha Lane Fox (Uk’s Digital Champion) στο παρακάτω video, αυτός ο στρατηγικός στόχος θα έχει τεράστια ωφέλεια για την χώρα και τους πολίτες.
Περισσότεροι από 10εκατ. Βρετανοί δεν είχαν ποτέ πρόσβαση στο διαδίκτυο! Μιλάμε για τις μεγάλες ηλικιακά ομάδες και τους μη προνομιούχος. Το 2009 η κυβέρνηση ξεκίνησε μια προσπάθεια κινητοποίησης με στόχο την μείωση του ψηφιακού χάσματος και των ανισοτήτων που αυτό φέρνει σε όσους δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε υπηρεσίες και πληροφόρηση.
Η Αγγλία είναι μια χώρα που έχει αυτοματοποιήσει πολλές από τις καθημερινές διαδικασίες της, διαθέτει γρήγορες διαδικτυακές υποδομές καθώς και egovernment υπηρεσίες που επιτρέπουν την online διεκπεραίωση υποθέσεων. Η μη πρόσβαση των πολιτών σ’αυτές κοστίζει αποδεδειγμένα υπέρογκα ποσά στο δημόσιο! Η campaign Race Online 2012 λοιπόν που γίνεται αφορά πολλά επίπεδα προσέγγισης εταιρείες, δημόσιο, οργανισμούς και φυσικά ιδιώτες! Περιλαμβάνει την συνεργασία του Δημόσιου & Ιδιωτικού τομέα αλλά και των ΜΚΟ σε επίπεδο φιλανθρωπιών. Μπορείς να διαθέσεις τον χρόνο σου, χρήματα ίσως ή ακόμα και εξοπλισμό για τους σκοπούς της δράσης! Μπορείς να πεις τις ιδέες σου, να συμμετέχεις σε event να βοηθήσεις στην εκπαίδευση χρηστών. Σε πρώτη φάση ήδη δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την πρόσβαση περί των 2 εκατ. πολιτών στο internet μέχρι την χρονιά των αγώνων με την συμμετοχή 1097 partner.
Για την χώρα το internet είναι εξίσου σημαντικό όπως το νερό και άλλα δημόσια αγαθά. Είναι σημαντικό ο κόσμος να μπορεί να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, να μην μένει πίσω! Είναι ευκολότερο να βρει κάποιος δουλειά και να βελτιώσει την καθημερινότητα του αν διαθέτει πρόσβαση στο web! Αναφέρει ως παράδειγμα την προσωπική της εμπειρία το 2004, μετά από ένα ατύχημα που είχε αλλά και την περίπτωση ενός ανέργου που κατάφερε να σταθεί πάλι στα πόδια του παρακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα και βγάζοντας τα προς το ζην τώρα πουλώντας μουσική από το internet.
Ένα εξίσου σημαντικό σημείο στην παρέμβαση της είναι η προσέγγιση που θα πρέπει να έχουν όλες οι υπηρεσίες που λανσάρονται από το κράτος και όχι μόνο, συγκεκριμένα “internet-first”! Θα πρέπει να σχεδιάζουμε υπηρεσίες με αρχή τους το web με μια νέα φιλοσοφία η οποία δεν θα αποκλείει άλλους τρόπους διεπαφής αλλά που θα βάζει όμως το internet μπροστά.
Προς παραδειγματισμό λοιπόν! Θα ήθελα να δω κάτι αντίστοιχο και εντός των συνόρων…
One Ping
Pingback:istor's place