Αυτή είναι η πρώτη δημοσίευση για το 2012, θα θέλαμε να ευχηθούμε μια ενδιαφέρουσα χρονιά σε όλους! Το πρώτο θέμα του έτους είναι η ενσωμάτωση κάποιον θεμελιωδών ψηφιακών δικαιωμάτων και όχι μόνο, στην αντζέντα μιας “νέας” πολιτικής κίνησης που ξεπετάχτηκε από το χώρο του διαδικτύου. Ο λόγος για τους “Έλληνες Πειρατές“, μια κίνηση βασισμένη στις αρχές των κομμάτων των Πειρατών της υπόλοιπης Ευρώπης.
Για όσους δεν γνωρίζουν να αναφέρουμε πως η αρχή έγινε στη Σουηδία με το πρώτο κόμμα Πειρατών πίσω στο 2006 και την ανάγκη για υπεράσπιση βασικών ψηφιακών δικαιωμάτων των χρηστών τα οποία ήταν σε αμφισβήτηση και εκτός αντζέντας. Θέματα όπως οι πατέντες και το copyright ήταν από τα βασικά ζητήματα που απασχολησαν το κόμμα. Οι Σουηδοί Πειρατές κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό 7,13% στις Ευρωεκλογές του 2009.
Την Σουηδική πρωτοβουλία ακολούθησαν και άλλα κόμματα στην υπόλοιπη Ευρώπη με τελευταίο σημαντικό επίτευγμα αυτό των Γερμανών Πειρατών στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου για το 2011 με ποσοστό 8,9% και 15 έδρες. Αυτή η τελευταία επιτυχία ήταν η αφορμή για την επανεκκίνηση της ελληνικής πρωτοβουλίας και την προσπάθεια για μορφοποίηση κόμματος.
Πέρα των λοιπών προεκτάσεων που μπορεί να έχει η άφιξη ενός νέου κόμματος στην ελληνική πολιτική σκηνή το σημαντικότερο όλων είναι η πολιτικοποίηση και η συντεταγμένη εκπροσώπηση σημαντικών ζητημάτων τα οποία γίνονται πλέον προγραμματικά αιτήματα διάφορων κομμάτων εντός και εκτός Ελλάδος.
Αντιγράφουμε μερικούς τίτλους από τις προγραμματικές θεματικές που βρήκαμε στο site, “Περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή, προστασία προσωπικών δεδομένων, διαφάνεια κράτους και δημόσιας διοίκησης, ελεύθερο λογισμικό και ανοιχτά πρότυπα, ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία, copyright, προσωπική αναπαραγωγή και DRM, πατέντες και ψηφιακά μονοπώλια, δημόσια υγεία με φθηνότερα φάρμακα, συμμετοχή στη ψηφιακή κοινωνία, πληροφοριακός αυτοκαθορισμός, ψηφιακός αλφαβητισμός, προστασία δημοσιαγράφων, bloggers και πληροφοριοδοτών” μεταξύ άλλων.
Κάποια από αυτά έχουν ήδη μπει στα προγράμματα άλλων κομμάτων όπως η Φιλελεύθερη Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ. Είναι θετικό λοιπόν που διευρύνεται ο διάλογος και εξειδικεύονται τα θέματα. Είναι ανάγκη βέβαια να δούμε πράγματα να συμβαίνουν πέρα από τη διατύπωση τους.
Comments
Loading…