Bye bye Instagram!

instagram
Με ενδιαφέρον παρακολουθώ από το πρωί την εξέλιξη της ιστορίας με το Instagram, μιας εφαρμογής αρκετά γνωστής στο mainstream κοινό με ιδιαίτερα φανατικούς χρήστες. Για να εισάγω στη δημοσίευση όσους δεν το έχουν αγγίξει ως θέμα, το Instagram είναι ένα mobile photo editing εργαλείο. Ο χρήστης μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία με το κινητό του ( ή να ανεβάσει από το κινητό του), να της βάλει το “φίλτρο” της επιλογής του και να την ανεβάσει στην υπηρεσία μοιράζοντας τη με φίλους και γνωστούς. Το Instagram ήταν αρχικά διαθέσιμο μόνο σε iPhone χρήστες, ακολούθησε το Android application και τέλος η εξαγορά από το Facebook με ένα σημαντικά παχυλό ποσό.

Στα πλαίσια της ενσωμάτωσης λοιπόν στο τελευταίο ανακοινώθηκε στους ανανεωμένους όρους χρήσης πως το Instagram έχει δικαιώματα επί των φωτογραφιών των χρηστών του. Συγκεκριμένα…

 1. Instagram does not claim ownership of any Content that you post on or through the Service. Instead, you hereby grant to Instagram a non-exclusive, fully paid and royalty-free, transferable, sub-licensable, worldwide license to use the Content that you post on or through the Service, except that you can control who can view certain of your Content and activities on the Service as described in the Service’s Privacy Policy, available here: http://instagram.com/legal/privacy/.

 2. Some or all of the Service may be supported by advertising revenue. To help us deliver interesting paid or sponsored content or promotions, you agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you. If you are under the age of eighteen (18), or under any other applicable age of majority, you represent that at least one of your parents or legal guardians has also agreed to this provision (and the use of your name, likeness, username, and/or photos (along with any associated metadata)) on your behalf.

Οι νέοι όροι χρήσης θα εφαρμοστούν από το νέο έτος και συγκεκριμένα από τις 16 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη ανανέωση των όρων του Instagram είναι ξεκάθαρα μια μη ηθική συμπεριφορά από το Facebook. Ο χειρισμός είναι ένα ξεκάθαρο φάουλ. Από το πρωί χιλιάδες χρήστες τα “χώνουν” στα social media έχοντας δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό buzz. Trending topic και στο twitter όπως είναι φυσικό. Οι Anonymous, μεταξύ άλλων, κάλεσαν σε μποϊκοτάζ της υπηρεσίας και τη διαγραφή των λογαριασμών.

Anonymous about Instagram
Πριν λίγη ώρα το Instagram post-αρε το παρακάτω tweet. Πρόκειται για μια νίκη των χρηστών στα σίγουρα και μια υπενθύμιση των ορίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με τη περίπτωση του Facebook. Θυμηθείτε την αντίδραση με τους όρους χρήσης του κοινωνικού δικτύου και τη σχετική υπαναχώρηση του Zuckerberg.

Instagram Said

update: Ο συνιδρυτής του Instagram Kevin Systrok ανέφερε πως δεν ήταν στη πρόθεση της υπηρεσίας να πουλήσει τις φωτογραφίες των χρηστών. Πρόκειται για λάθος λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στους όρους και θα αλλάξουν.

update 2: Το National Geographic σταμάτησε τη χρήση της υπηρεσίας μέχρι να ξεκαθαριστούν οι όροι χρήσης. Ανάρτησε και τη σχετική ειδοποίηση.

2 thoughts on “Bye bye Instagram!”

 1. Gia osous diegrapsan to Instagram afierwmeno: http://techcrunch.com/2012/12/18/a-valencia-filtered-middle-finger/

  p.s Giati den diagrafoume kai to gmail account mas?

  1. Διαδικτυακή υπερ-ταχύτητα, χρόνος twitter και δεν ξέρω πως αλλιώς μπορώ να το ονομάσω… Το ζήτημα είναι ότι μπορεί να υπερ-αντιδράσαμε αλλά το ίδιο το instagram τα μάζεψε αφού ζύγισε τις αντιδράσεις…

   Ας μην ξεχνάμε ότι σαν υπηρεσία δεν έχει κάποιο τρόπο συλλογής πόρων. Πολύ μεγάλο και δαπανηρό already;

   Προσωπικά θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το Flickr, υπάρχει και το 500px. Προτιμώ το Software as a service model. Δεν με πειράζει να πληρώνω για ότι χρησιμοποιώ αρκεί να είναι clear όλο το model…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *