Δεν πέρασαν λίγες μέρες από την τελευταία δημοσίευση αναφορικά με το SOPA και το διαδίκτυο γέμισε ειδήσεις από το Τόκιο με κακούς οιωνούς για το παγκόσμιο internet που ακούνε στο όνομα ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Οι πληροφορίες που διαβάζω αναφέρουν πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία.
Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται θα σας αναφέρουμε πως έχουμε μια παγκόσμια εκδοχή του SOPA που είδαμε να εξελίσσεται στις ΗΠΑ και το οποίο αναφέραμε παραπάνω. Τα τελευταία χρόνια, τη περίοδο που θα μπορούσαμε κομψά να πούμε και ως “internet boom era”, οι μεγάλες εταιρείες περιεχομένου και κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων είδαν να συμβαίνει μια επανάσταση που χτύπησε το παραδοσιακό σύστημα διανομής και τους θεματοφύλακες του. Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να παραμείνει έτσι από πλευράς τους. Πολλά τα κέρδη και πολύ χρήμα να μοιραστεί για lobbying στα κέντρα που παίρνονται οι αποφάσεις. Κάτι που έγινε συστηματικά και στο Ευρωκοινοβούλιο αν αναλογιστεί κανείς τη μεθοδευμένη επί τετρατίας καλλιέργεια των συνθηκών για την τελευταία εξέλιξη. (Για να είμαστε σωστοί θα προσθέσω πως οι εταιρείες δεν είναι οι μόνες που ενδιαφέρονται να βάλουν χέρι στο web)
Η “Ένωση” μάλιστα βιώνει μία μετά την άλλη τις δικές της αντιφάσεις. Ακούμε για αίτημα στο Facebook για προστασία των προσωπικών δεδομένων με δυνατότητα διαγραφής των χρήστες. Ακούμε για πρόστιμα σε εταιρείες που λειτουργούν μονοπωλιακά αλλά από την άλλη βλέπουμε την πλήρη ευθυγράμμιση σε διαδικασίες που “μαντρώνουν” το internet στο όνομα του πολέμου κατά της πειρατείας. Μία ολιστική προσέγγιση σαν και αυτή των πολέμων της τρομοκρατίας που στήνονται ανά το κόσμο… Όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί ο έλεγχος επί του διαδικτύου και στη πιο απλή μορφή του θα είναι συντριπτικός.
Τι είναι το ACTA; Πως θα μας βλάψει…
Όπως διαβάζουμε, ανάμεσα στις χώρες που δεν υπέγραψαν ακόμη τη συμφωνία και αναμένεται να κάνει στο μέλλον είναι και η Κύπρος. Στη Πολωνία χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους να εναντιωθούν στην υπογραφή από τη κυβέρνηση τους.
Ένα από τα μελανά σημεία της συμφωνίας είναι η κατηγορία για κρυφές διεργασίες χωρίς την επαρκή νομιμοποίηση. Ο έλληνας πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Σταύρος Λαμπρινίδης ήταν ένας από τους πολέμιους της εμπορικής συμφωνίας η οποία πέρασε από “σαράντα κύματα” μέσα από τα όργανα της ΕΕ και που τελικά την είδαμε να περνάει σε κεντρικό επίπεδο στο Τόκιο. Βρήκαμε επίσης video από τα αρχεία του Ευρωκοινοβουλίου από συνέντευξη τύπου σχετικά με το θέμα.
“This Parliament will not sit back silently while the fundamental rights of millions of citizens are being negotiated away behind closed doors. We oppose any “legislation laundering” on an international level of what would be very difficult to get through most national legislatures or the European Parliament,” Lambrinidis.
Η συμφωνία περιορίζει σημαντικά προσωπικές ελευθερίας και ψηφιακά δικαιώματα των χρηστών. Ποιος εξουσιοδότησε τους Έλληνες αντιπροσώπους για την υπογραφή;
ps: Η παραπάνω φωτογραφία είναι από χρήστη στο twitter. Άγνωστη πηγή.
3 Pings & Trackbacks
Pingback:ACTA ή κάπως έτσι…
Pingback:Σε λίγες ώρες η ψηφοφορία για την ACTA!
Pingback:Σε λίγες ώρες η ψηφοφορία για την ACTA!