Παρακολουθώντας χθες την εκδήλωση του Ε.Ο.ΝΕ.ΠΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών, διυλίζοντας απόψεις και σταθμίζοντας παραμέτρους από την καθημερινότητα του ελληνικού και παγκόσμιου Web, της ελληνικής κοινωνίας οδηγήθηκα σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με την λεγόμενη κομψά και ιδεατά “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση” στην Ελλάδα!
Για την ώρα δεν μιλάμε για Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αλλά για Ηλεκτρονική Διοίκηση όπως σωστά διατυπώθηκε και από τους ομιλητές του πάνελ. Ο πολίτης δεν μπορεί να συμμετέχει σε διαδικασίες, δεν μπορεί να πάρει μέρος στην διαβούλευση για θέματα και ζητήματα που τον ενδιαφέρουν.
Ας πούμε πως ξεκινάμε εδώ και τώρα, η ΗΔ δεν μπορεί να στηριχθεί στις υφιστάμενες προβληματικές δομές! Η πολυνομία, η αντίληψη ιδιοκτησίας των λειτουργών του Δημοσίου, τα συντεχνιακά δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί γύρω και μέσα στο σύστημα της Δημόσιας Διοίκησης και τρέφονται απ’αυτή, η έλλειψη τεχνικής γνώσης, η έλλειψη συντονισμού και ενιαίας “γλώσσας επικοινωνίας” μεταξύ όλων των φορέων που αποτελούν τον Κρατικό μηχανισμό αλλά και μια ακόμη σειρά από παθογένειες που συντηρήθηκαν επί σειρά ετών κάνουν σχεδόν αδύνατο το στέριωμα κάθε προσπάθειας!
Χαμένος Χρόνος
Όσες προσπάθειες έγιναν στην κατεύθυνση της ΗΔ ήταν επιφανειακές στα πλαίσια χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην λογική της απορρόφησης και μόνο, στις περισσότερες των περιπτώσεων, των κονδυλίων. Έγιναν χωρίς σχεδιασμό, χωρίς την σκέψη για κοινά πρότυπα, δυνατότητες διασύνδεσης με τον υπόλοιπο ιστό της Δημόσιας Διοίκησης, κάναμε δηλαδή δεκάδες τρύπες στο νερό! Portal των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πληροφορικά Συστήματα που αρχίζουν και τελειώνουν στα στενά πλαίσια μερικών δωματίων, χωρίς εξωστρέφεια χωρίς την δυνατότητα τελικά παροχής υπηρεσιών στους πολίτες! Δυστυχώς για την ώρα πολλά χαμένα χρήματα και φυσικά χαμένος χρόνος!
Δεν ακολουθούμε τις πετυχημένες πρακτικές
Το δίκτυο Taxis ήταν μια πετυχημένη πρακτική των περασμένων ετών που εξελίσσεται αλλά με μικρό ποσοστό διείσδυσης, τα ΚΕΠ αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό παράδειγμα καλής λειτουργίας, με λίγα τεχνολογικά μέσα, στα πλαίσια του ελληνικού Δημοσίου χωρίς να φέρουν πάνω τους την αρνητική εικόνα που έχει σχηματίσει ο μέσος πολίτης για τις υπόλοιπες δομές και φορείς με τους οποίου συναναστρέφεται και του κάνουν την καθημερινότητα δύσκολη! Τα τελευταία έχουν μεγάλο περιθώριο επέκτασης των υπηρεσιών τους και έχουν καταγραφεί ήδη προτάσεις για το πως μπορεί να γίνει αυτό. Έκδοση περισσότερων πιστοποιητικών, σημείο υποβολής αιτημάτων στο internet με τοπικούς σταθμούς για τους πολίτες που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.α.
Για την ώρα έχουμε μερικά μεμονωμένα δείγματα ακριβοπληρωμένων συστημάτων όπως το Σύζευξις (διασύνδεση των υπηρεσιών του Δημοσίου) το οποίο είδαμε να καταρρέει στα χέρια ιδιωτικών παρόχων στην διάρκεια του έτους. Το Ερμής (Portal της Δημόσιας Διοίκησης) το οποίο ξεκινά δειλά την παρουσία του και που προσφέρει για την ώρα 5 πιστοποιητικά στους πολίτες. Το Ερμής δεν είναι ακόμα γνωστό αφού δεν έχει επικοινωνηθεί με κανένα τρόπο στο μεγαλύτερο εύρος του πληθυσμού!
Η Τεχνολογία δεν είναι Πανάκεια
Η Τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει λύση των προβλημάτων της ΔΔ! Δεν λύνονται τα προβλήματα μας με την εισαγωγή ενός πληροφοριακού συστήματος, hardware υψηλών προδιαγραφών και του internet. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, παίδευση, χρόνο και φυσικά την βούληση της Ηγεσίας της χώρας! Κανείς δεν αμφισβητεί την καλή θέληση των κυβερνήσεων αλλά πλέον πρέπει να μετράμε τα γεγονότα με τις πραγματικές προσπάθειες και τα ουσιαστικά αποτελέσματα! Δεν αρκεί λοιπόν η βούληση, χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός και παρακολούθηση, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα!
H εικόνα δεν είναι για την ώρα ούτε σε ένα σημείο αισιόδοξη, με την λέξη “αυτονόητο” να είναι εκτός πλάνου! Μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα απλό βηματισμό, με συλλαβισμό ίσως… και να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες για μια δίκαιη, αποδοτικότερη Δημόσια Διοίκηση και με τον ρόλο του E-government στο επίπεδο που πρέπει να είναι!
update: Ενδιαφέρον έχουν τα παραδοτέα της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία καλεί τους πολίτες σε διαβούλευση πάνω στον Οδικό χάρτη για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
2 Pings & Trackbacks
Pingback:Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, μερικές σκέψεις… | Our Voice
Pingback:OpenGov, illegalsigns και άλλα παραμύθια…