in

Οπτικές ίνες και νέες τεχνολογίες για ταχύτερο internet!

Ερευνητές του ΜΙΤ δηλώνουν ότι σε 3 με 5 χρόνια το internet θα είναι 100 έως 1000 φορές πιο γρήγορο! Ο καθηγητής Vincent Chan, που ηγείται της συγκεκριμένης ομάδας ερευνητών δήλωσε στο Computerworld, ότι εάν αντικαταστήσουν τα ηλεκτρικά σήματα μέσα στα routers τα οποία διαχειρίζονται την κυκλοφορία της πληροφορίας, με γρηγορότερα οπτικά σήματα θα κάνουν το internet από 100 έως και 1000 φορές γρηγορότερο με μείωση παράλληλα και το ποσού της ενέργειας που καταναλώνεται.

Όπως δήλωσε ο Chan, ρίχνοντας μια ματιά στο κοντινό μέλλον οι επεξεργαστές θα είναι πολύ πιο γρήγοροι. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι και το μέγεθος των προγραμμάτων θα αυξηθεί δραματικά αφού πλέον οι επεξεργαστές θα επεξεργάζονται περισσότερα bit/sec, καθώς και λόγο της χρησιμότητας του διαδικτύου πολλά από αυτά τα προγράμματα θα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του web. Επομένως οι ανάγκες για ταχύτερο internet θα γίνουν σύντομα εμφανείς. Όπως πιστεύουν κάτι τέτοιο θα συμβεί κατόπιν της άφιξης των 16πύρηνων επεξεργαστών στην αγορά ( περίπου σε 5 χρόνια ).

Η απάντηση στο πρόβλημα αυτό είναι οι οπτικές ίνες. Μέσω της οπτικής ίνας τα δεδομένα ταξιδεύουν με μεγάλη ταχύτητα, σε μεγάλες αποστάσεις. Όμως το πρόβλημα εντοπίζεται στα router, τα οποία έχουν πρόβλημα με το να διαχειριστούν το οπτικό αυτό σήμα το οποίο έρχεται ταυτόχρονα από διαφορετικές κατευθύνσεις. Τα router του σήμερα για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα μετατρέπουν το οπτικό σήμα σε ηλεκτρικό και το τοποθετούν στη μνήμη τους μέχρι να το επεξεργαστούν. Κατόπιν το ξαναμετατρέπουν σε οπτικό και το στέλνουν στον προορισμό του. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται αρκετό χρόνο και ενέργεια για να γίνει.

Ο Chan και η ομάδα του βρήκαν την τεχνολογία για να εξαλείψουν την ανάγκη για την μετατροπή του σήματος.  Η αρχιτεκτονική  “flow switching” στηρίζεται στην λογική του να υπάρχει μόνο μια κατεύθυνση της πληροφορίας. Έτσι, τα router θα δέχονται πληροφορία μόνο από μία τοποθεσία και θα την προωθούν σε μια άλλη. Επομένως, τα οπτικά σήματα δεν θα έρχονται από πολλές κατευθύνσεις και δεν θα χρειάζονται να μετατραπούν σε ηλεκτρικά.

Ο λόγος που θα αργήσει αυτή η τεχνολογία να υλοποιηθεί δεν είναι τόσο η ωρίμανσή της, αφού έχουν γίνει ήδη αρκετές δοκιμές και θα γίνουν πολύ περισσότερες, όσο το απαγορευτικό της κόστος. Όπως όμως γίνεται με κάθε νέα τεχνολογία, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο το κόστος θα μειώνεται έτσι και οι ISP θα μπορούν να επενδύσουν στα νέα router.

(via, photo)

Written by thp

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κόλπα από το Google στην Κίνα!

Simon Sinek, the “why” story…