Το internet και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας! Οι χρήστες, οι φοιτητές, οι υποψήφιοι φοιτητές πληροφορούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τα sites στο internet αλλά και συχνάζουν στα Social Media (Facebook, twitter, myspace, Youtube, Flickr κ.α), παρακολουθούν το feed & τα mail τους, ψωνίζουν Online σε τιμές ευκαιρίας προϊόντα & υπηρεσίες! Μοιράζουν το περιεχόμενο που βρίσκουν ενδιαφέρον και συζητούν online σε chats και instant messengers και γενικότερα αφιερώνουν χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή τους!
Αυτή η μεγάλη δυναμική που αναπτύσσεται και που όλοι την βιώνουμε δεν θα πρέπει να μείνει απαρατήρητη από τα τριτοβάθμια ιδρύματα τα οποία για την ώρα φαίνεται πως δεν ακολουθούν τις εξελίξεις και παραμένουν τελευταία στην υιοθέτηση των Νέων Μέσων και του διαδικτύου σαν εργαλεία τόσο για την εκπαίδευση/ενημέρωση των φοιτητών των λοιπών ενδιαφερόμενων αλλά και για την προώθηση των δράσεων τους!
Δίνω μερικές ιδέες που δεν χρειάζονται ιδιαίτερης μέριμνας αλλά που μπορούν στην ουσία να συνδράμουν στην εξωστρέφεια τους, ένα Blog/site με ενεργοποιημένο το feed διασυνδεδεμένο με το Twitter account του ιδρύματος/τμήματος θα μπορεί να μεταφέρει τις τελευταίες δημοσιεύσεις και στην πλατφόρμα microblogging. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και μέσα από το fan page στο Facebook. Οι ημερίδες και οι εκδηλώσεις μπορούν να μαγνητοσκοπούνται και να ανεβαίνουν στο vimeo, στο youtube αλλά και σε άλλες πλατφόρμες δημιουργώντας παράλληλα ψηφιακό περιεχόμενο που μπορεί να χρησιμεύσει τόσο σαν εκπαιδευτικό υλικό όσο και σαν σημείο αναφοράς! Οι φωτογραφίες ανεβαίνουν στο flickr ή στο Picasa(Google) αντίστοιχα κάνοντας εύκολη την διαμοίραση τους στους ενδιαφερόμενους.
Ναι θα μπορούσαν τα τριτοβάθμια ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν το Google Adwords για την στοχευμένη προώθηση τους στο Web! Μικρότερο κόστος, μεγαλύτερη διάρκεια απ’αυτή ενός ακριβού και μέτρια στημένου διαφημιστικού spot σε μικρής κλίμακας μέσα! Φυσικά όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν και με πολύ καλά αποτελέσματα! Θα μπορούσαν οι Γραμματείες Δημοσίων Σχέσεων να το εντάξουν κάτω από την επίβλεψη τους. Θα μπορούσαν να δώσουν επίσης και κάποιο mail (δεν θα αναφερθώ καν στην ηλεκτρονική γραμματεία/σύστημα υποστήριξης) όπου οι φοιτητές θα αποστέλλουν τα αιτήματα τους και να λαμβάνουν άμεσες απαντήσεις για θέματα που σχετίζονται με την φοίτηση τους! Ναι 2010, λίγο πριν από την νέα χρονιά και αυτό δεν είναι στα αυτονόητα!
Δεν χρειάζεται πολύ κόπος απλά κατανόηση των καιρών και εκμετάλλευση των ευκαιριών που ανοίγονται μπροστά μας! Η Ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει κατανοήσει την σπουδαιότητα της και τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει στους δύσκολους καιρούς που έχουμε μπροστά μας!
Μια κοινωνία είναι στην ουσία πτωχευμένη όταν αποτύχει το εκπαιδευτικό της σύστημα. Κάτι που εμείς έχουμε καταφέρει με επιτυχία! Θα μου πείτε τώρα, “Που καιρός για Social Media”…
One Ping
Pingback:how to: Online αιτηση για το φοιτητικό Πάσο. (guest post) » ΕΚΛΕΚΤΙΚΟ