Είχα την χαρά να είμαι στην ομάδα εθελοντών του TEDxAcademy και πραγματικά πιστεύω πως άξιζε τον κόπο! Πιστεύω άλλωστε πολύ, όπως έχω ξαναπεί, στην ιδέα και την δυναμική των TED. Η εκδήλωση κατά κοινή ομολογία ήταν από τις καλύτερες που έχουμε δει εντός των συνόρων! Σε όσα πηγαδάκια και να στάθηκα οι εντυπώσεις ήταν θετικές και υπήρχαν σκέψεις για την εξέλιξη των TEDx events και στην συνέχεια…
Σαν εθελοντής βρέθηκα από νωρίς στο μουσείο Μπενάκη αρχικά στον χώρο του registration και έπειτα στην αίθουσα κατά την διάρκεια των 3 θεματικών ομιλιών. Συνάντησα πολλούς γνωστούς και φίλους και γενικά έζησα το event σε όλη του την διάρκεια και στο παρασκήνιο του- στα της διοργάνωσης.
Ήταν πράγματι μια μέρα στην “Ακαδημία”, οι θεματικές έδεναν μεταξύ τους και σου πρόσφεραν στο τέλος της μεγάλης μέρας μια ολοκληρωμένη εμπειρία! Υπήρξαν 2-3 ομιλίες που κράτησαν περισσότερο ή έφυγαν λίγο εκτός, υπήρξε και μια παρουσία χορηγού στους ομιλητές που δεν άρεσε και τόσο αφού έμοιαζε περισσότερο με εταιρικό promo παρά την όποια θετική αντίληψη έχω για το συγκεκριμένο brand στο μυαλό μου τόσο από τα προϊόντα όσο και από την παρουσία του.
Από την πρώτη ενότητα, Vision ξεχώρισα τις ομιλίες του Αντώνη Ράμφου που πάτησε πάνω σε ένα άρθρο του Vanity Fair για την Ελλάδα και έκανε την ανάλυση του στο τι μας οδήγησε εδώ. Μου άρεσε επίσης ο Αρίστος Δοξιάδης που έδωσε την προσέγγιση του και με νούμερα! “Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση.” Τουρισμός, Γεωργία, Software και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος αφού η Ελλάδα και λόγω φυσιογνωμίας δεν έχει και δεν μπορεί να στηριχθεί στην βαριά βιομηχανία, μερικές από τις παρατηρήσεις του. Στην δεύτερη ενότητα, Values, o κ. Μπακούρης από την Διεθνή Διαφάνεια είπε μερικές αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε και έχουμε ακούσει. Χώρες με μεγάλη διαφθορά και αδιαφάνεια καταστρέφονται εσωτερικά, είναι άδικες με τους πολίτες τους, τείνουν να γίνουν αντιδημοκρατικές και χάνουν δις € που θα μπορούσαν να πάνε στην πραγματική ανάπτυξη!
Ο πάτερ Αντώνιος Παπανικολάου καταχειροκροτήθηκε από όλο το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη! Απλός, λιτός και εκφραστικός είπε για την εμπειρία του με την “Κιβωτό του Κόσμου” και όλη την προσπάθεια που γίνεται εκεί και αναφέρθηκε στα απλά και ξεχωριστά πράγματα που μπορούν να μας διαφοροποιήσουν σαν ανθρώπους και να κάνουν καλό και στους συμπολίτες μας. Στο τέλος της ενότητας ήρθαν οι Άλογοι, μια διαφορετική θεατρική ομάδα που μας έκαναν να γελάσουμε και να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά του θεάτρου με το ιδιαίτερο performing τους και την έντονη χρήση του σώματος για να το πετύχουν αυτό!
Στην τελευταία θεματική, Action, μου άρεσε η παρουσίαση του Theo Forbath. Μάθαμε για ελληνική εταιρεία, την Helic, η οποία ασχολείται με wireless κυκλώματα, συνεχίζει να κάνει R&D εντός των συνόρων και να ανταγωνίζεται μεγάλα ονόματα εκεί έξω! Προτιμά Έλληνες και λοιπούς Βαλκάνιους στο δυναμικό της. Εξαιρετική επίσης η ομιλία του Γιώργου Πάντζαρη ενός εκ των ιδρυτών του Athens Book και του Geo|Ads. Μέσα από την πορεία εξέλιξης του πρώτου project ανέδειξε επίσης τις διαφοροποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν και τις προοπτικές που υπάρχουν για αλλαγή του τοπίου στην χώρα. Ο Γιώργος Τσιρόπουλος μας εισήγαγε στην βιοτεχνολογία, στα φύκη που αναπτύσσονται στην επικράτεια σε τοποθεσίες μοναδικές, λόγω γεωγραφίας, για τον υπόλοιπο κόσμο και τα προβλήματα που μπορούν αυτά να λύσουν! Έδωσε πραγματικά μια άλλη νότα στις παρουσιάσεις σε ένα τομέα πολύ προωθημένο που όμως ήδη μας δίνει πολλές λύσεις και αποτελέσματα! Μάθαμε πως υπάρχουν φύκη με “εξωτικές ονομασίες” που μπορούν να φέρουν επαναστάσεις τόσο στην ενέργεια, στην τροφική αλυσίδα αλλά και στην επίλυση ατμοσφαιρικών θεμάτων με την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα που συντελεί στην κλιματική αλλαγή.
Η ουσιαστικότερη ομιλία για μένα ήταν αυτή του Δημήτρη Τσουκαλά, κοινοτάρχη Ανάβρας! Την αποκαλώ έτσι γιατί ανέδειξε το σημαντικότερο θέμα που υπάρχει αυτή την στιγμή στην χώρα, την έλλειψη των “άξιων” σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης και τους ΟΤΑ θα αναλάβουν με ορθές πρακτικές και πολύ δουλειά να μετασχηματίσουν τις τοπικές κοινωνίες σε μικρά θαύματα! Η Ελλάδα έχει ταλέντο και δυναμική η οποία όμως πνίγεται και χάνεται εξαιτίας αρχικά της ίδιας της αντίληψης των ανθρώπων της! Ο κοινοτάρχης μας μίλησε για το μικρό θαύμα της Ανάβρας, μιας μικρής κοινότητας βοσκών που πήρε την κατάσταση στα χέρια της με μια εμπνευσμένη ηγεσία και αυτοοργάνωση και κατάφερε να αναστήσει το χωριό και να το κάνει ένα ιδανικό τόπο να ζεις!
Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως χρειάζονται πολλές αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα φέρουν την θετική ματιά, που θα αναδείξουν την ελπίδα και τις ορθές πρακτικές που τόσο χρειάζεται ο τόπος! Για μένα το TEDxAcademy ήταν απόλυτα πετυχημένο στην λογική του αποτελέσματος! Κατάφερε να προκαλέσει το brainstorming γύρω από την θεματική του, κατάφερε να παράξει περιεχόμενο και να προκαλέσει συζητήσεις! Εν αρχή είναι ο λόγος λοιπόν, η παιδεία που θα γαλουχήσει τους επόμενους να μην πράξουν τα ίδια λάθη!
Comments
Loading…