GAPMeter, Η 4η Οκτωβρίου, η επόμενη μέρα και ο ρόλος του internet!

Με το πέρας των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και του μεγάλου ποσοστού που έδωσαν οι Έλληνες πολίτες στο ΠΑΣΟΚ δημιουργείται η ανάγκη “ελέγχου” και τεκμηριωμένης παρέμβασης  από πλευράς του προωθημένου ελληνικού internet-ικού γίγνεσθαι. Η περιγραφή αυτή δεν έχει δοθεί άδικα αφού ο τρόπος που κινείται το συγκεκριμένο μόρφωμα είναι εξαιρετικά γρήγορος με έντονα χαρακτηριστικά “έρευνας” και καινοτομίας.

Η συζήτηση των προγραμμάτων, ο σχολιασμός των καθημερινών πολιτικών εξελίξεων, προεκλογικά, οδήγησε στην περιγραφή της “ανάγκης” για υλοποίηση ενός εργαλείου μέτρησης της αποτελεσματικότητας και του βαθμού επίτευξης των προτάσεων της Νέας Κυβέρνησης που προέκυψε λίγα 24ωρα πριν.

Έχει ήδη μπει σε φάση επεξεργασίας η ιδέα που αναφέρθηκε στο twitter, προέρχεται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού,  το ObamaMeter του PolitiFact.com. Στην δικιά μας περίπτωση το project ονομάζεται GAPMeter κάποιες πρώτες σκέψεις έχουν ήδη γραφτεί σε ένα Online pad, υπάρχουν προσχέδια, mindmaps, προγραμματίστηκε συνάντηση για την οργάνωση ομάδων εργασίας.

Η ιδέα κινείται γύρω από την αποδελτίωση των Προγραμματικών Δεσμεύσεων του κόμματος σε θεματικές κατηγορίες και η καταγραφή τους με στόχο τον τελικό έλεγχο των πεπραγμένων. Η κάθε δέσμευση δέχεται μια κατάσταση και ένα γραφικό που περιγράφει την πορεία της που νομίζω πως περιγράφεται πολύ καλά με τις εκφράσεις που βλέπετε και στην εικόνα παραπάνω, (Promise Kept, Compromise, Promise Broken, Stalled, In the works, No action).

Είναι καθήκον μας σαν ενεργοί πολίτες να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες να διασφαλίσουμε δηλαδή  πως τα λόγια θα αρχίσουν σ’αυτή την χώρα να γίνονται πράξεις. Το internet μας δίνει το χώρο και τα εργαλεία για σύμπραξη και συμμετοχή.

Author: Poulopoulos Ioannis

Web professional, blogger, new-come-podcaster & social media enthusiast! Interested in politics, diplomacy & networking.

13 thoughts on “GAPMeter, Η 4η Οκτωβρίου, η επόμενη μέρα και ο ρόλος του internet!”

 1. Pingback: GAPMeter, Î
 2. Πολύ καλή πρωτοβουλία!

  Είδα ότι στο Online Pad υπάρχει κάποια κινητικότητα. Σε τι στάδιο έχει φτάσει η ιδέα και πόσοι είναι οι συμμετέχοντες σε αυτήν;

 3. Έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση για σήμερα για τον χωρισμό ομάδων εργασίας. Το project είναι ανοιχτό δεν είναι πρόβλημα η συμμετοχή απ’όσο γνωρίζω…

  Ξεκινάμε και εμείς σαν zero.gr μια παράλληλη γραμμή σχολιασμού και καταγραφής για τα όσα θα συμβαίνουν στα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και στα πεπραγμένα της Νέας Κυβέρνησης συμπληρωματικά του GAPmeter.

  http://watchthegov.zero.gr

 4. Καλό ακούγεται! Τα άτομα που θα ασχοληθούν με το project από ποιον χώρο προέρχονται, γνωρίζεις; Είναι για παράδειγμα οι γνωστοί που ασχολούνται με το deb8.gr;

 5. Η ιδέα ξεκίνησε μετά από ένα tweet του @trianta σχετικά με το Obama Meter και στο κατά πόσο είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο και εδώ… Το βρήκαμε και εμείς πολύ καλή ιδέα. Η όλη προσπάθεια τώρα τρέχει με mail list και με το pad που βλέπεις παραπάνω.

  Τα άτομα που έχουν δηλώσει μέχρι τώρα την πρόθεση τους να συνεισφέρουν θα τα δεις εκεί.

 6. Και ποιος μας εγγυάται ότι θα γίνει α) σωστή αποδελτίωση των Προγραμματικών Δεσμεύσεων β) σωστή κρίση του βαθμού πραγματοποίησης. Επιπλέον, δεν είναι όλες οι υποσχέσεις της ίδιας βαρύτητας. Όμως το ObamaMeter δεν έχει συντελεστές βαρύτητας: 47 υποσχέσεις πραγματοποιήθηκαν, 325 όχι. Τώρα πόσες από τις 47 ή τις 325 είναι κεφαλαιώδεις ή υποτυπώδεις, ο Θεός και η ψυχή του. Αν λοιπόν θεωρείτε ότι η πορεία κάθε υπόσχεσης περιγράφεται πολύ καλά με τις εκφράσεις “Promise Kept, Compromise, Promise Broken, Stalled, In the works, No action”, τότε αντίστοιχα πρέπει να κρίνετε και τη βαρύτητα κάθε υπόσχεσης με εκφράσεις όπως “Πρωτεύουσες, Δευτερεύουσες, Τριτεύουσες”.

 7. Πολύ καλή ιδέα. Θα ήθελα να προτείνω να συμπεριληφθεί και ο έλεγχος της απόφασης του ΓΑΠ με τίτλο “ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ. Εκεί υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας που λογικά θα πρέπει να μπορούν να ελεγχθούν τώρα. Προσωπικά έστειλα σχετική ερώτηση στο pasok@pasok.gr αλλά απάντηση δεν έχω λάβει ακόμα..

 8. Νομίζω πως ήδη ιχνηλατούμε προεκτάσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εργαλείο και με ευχαριστεί ιδιαίτερα που υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον!

  @απελάτης: Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα πρόκειται για μια εθελοντική προσπάθεια! Να εύχεστε να πετύχει! Φυσικά μπορείτε να κάνετε και τους δικούς σας σχολιασμούς, Δημοκρατία έχουμε!

  Σχετικά με τα “status” της κάθε εξαγγελίας νομίζω πως ακόμα είναι υπό επεξεργασία. Συμφωνώ με τις υπόλοιπες παρατηρήσεις σου!

 9. Πολύ καλή η ιδέα της καταγραφής των προεκλογικών δεσμεύσεων..
  Δημιουργεί αίσθηση της ευθύνης απέναντι στους πολίτες σε ανεύθυνους πολιτικούς, ή κινητοποιεί γρηγορότερα ευαισθητοποιημένους πολιτικούς και εκπληρώνουν το έργο τους..
  Όπως και να έχει θα λειτουργήσει θετικά προς τους πολίτες και θα είναι ένα μέσο άσκησης πίεσης!!

 10. Καλή ιδέα … μπορεί να μπει καιένα countdown των 100 ημερών … είναι κρίσιμη περίοδος και πρέπει να αποτυπώνονται και τα χρονοδιαγράμματα των δεσμεύσεων

 11. @michalis strangos: έχει ήδη ακουστεί αυτή η ιδέα… θα είναι καλό να μπει σίγουρα μιας και έχει δοθεί και έμφαση στις πρώτες 100 μέρες!

 12. Μου αρέσει σαν ιδέα, μπορεί να μην είναι καινούργια, αλλά σίγουρα όλο αυτό έχει να κάνει με την πολυσυμμετοχηκότητα και το πως μπορεί ο πολίτης να επιβλέπει την ίδια την κυβέρνηση στις δεσμέυσεις της και στα όσα προεκλογικά λέει και αναλόγως στις εκλογές να πράττει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *