Η Νvidia η γνωστή πλέον σε όλους κατασκευάστρια εταιρεία GPU και όχι μόνο, πρωτοεμφανίστηκε πριν περίπου 16 χρόνια στη Santa Clara της California και αποτελεί δημιουργία των Jen-Hsun Huang, Curtis Priem και Chris Malachowsky. To Brand είναι έμπνευση και συνδυασμός ενός “n” που συνηθίζεται να χρησιμοποιείται ως μεταβλητή σε μαθηματικές πράξεις και της ρίζας της λέξης video (vidia) από το λατινικό videre που σημαίνει “to see”, υπονοώντας έτσι την “καλύτερη οπτική εμπειρία” ! Αυτά περί των ιστορικών πληροφοριών…
Συνεχίζοντας στο σήμερα λοιπόν η εν λόγω εταιρεία, έχοντας κερδίσει την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη πολλών χρηστών αλλά και fans ανά τον κόσμο, δείχνει να εστιάζει την προσοχή της στις νέες πλατφόρμες όπως είναι η Tegra και η ΙΟΝ αφού πιστεύει ότι αυτές θα είναι οι βασικοί τροφοδότες της εταιρείας στο μέλλον! Για να γνωριστούμε λίγο καλύτερα με τους παραπάνω όρους να σημειωθεί ότι η Tegra είναι μια τεχνολογία της Nvidia η οποια φέρνει την υψηλή ποιότητα video και τα 3D graphics σε portable media συσκευές όπως τα smartphones τα PDAs και τα MIDs, ενώ η ION πρόκειται για ένα σύστημα-πλατφόρμα που περιλαμβάνει GPU GeForce 9400M μνήμης DDR 3 στα 1066MHz ή DDR2 στα 800MHz καθώς και ένα μικρο-επεξεργαστή Atom της Intel. Όλο το concept του ION βασίζεται σε μια Pico-ITXe motherboard η οποία σχεδιάστηκε για συσκευές τύπου netbook και nettop!
Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες μέρες που πέρασαν οι μηχανικοί της Nvidia αλλά και τα $600 εκατ. που ξοδεύτηκαν για το Tegra project, είναι λογικό το να αναρωτηθεί κανείς αν η απόφαση της εταιρείας να εστιάσει σε αυτό είναι όντως σωστή. ίσως μια τέτοια κίνηση βραχυπρόθεσμα να δείχνει λάθος timing αφού τα χρήματα που επενδύθηκαν από την Nvidia για το συγκεκριμένο project ήταν αρκετά, σε μια όχι και τόσο καλή οικονομική περίοδο για την ίδια, αντιθέτως με μακροπρόθεσμη σκέψη είναι αντιληπτό ότι το Tegra μπορεί να θεωρηθεί εύκολα “στυλοβάτης εισοδήματος ” και γιατί όχι να τροφοδοτήσει και μελλοντικά σχέδια της εταιρείας. Αντίθετα, η τεχνολογία ION η οποία παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο γιατί δίνει στην Nvidia μια εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης πλατφόρμα με υποστηριζόμενη την αρχιτεκτονική X86, “βοηθάει” με τον τρόπο της τις έρευνες για το Atom chipset και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το release calendar των προϊόντων της γειτονικής Intel Corp. Στην πλατφόρμα Tegra όμως βλέπουμε έναν πετυχημένο συνδυασμό της επίσης ultra-low-power αρχιτεκτονικής chipset ARM11 MPCore με “γραφικά” της ίδιας της Nvidia! Για αυτό και επί του παρόντος, η τεχνολογία Tegra αποτελεί την καλύτερη δεδομένη λύση για μικρές φορητές συσκευές όπως είναι και το Zune HD που έρχεται στο οποίο θα τη δούμε να φιλοξενείται!
Ελπίζουμε το Team της Nvidia να συνεχίσει την καλή δουλειά με συνεχόμενες βελτιώσεις ακολουθώντας το παράδειγμα της Intel με τους Atom η οποία παράλληλα με την πρώτη, δουλεύει στο να φέρει τους Atom από τα netbooks στα MIDs, τα smartphones και παρεμφερή συσκευές προσπαθώντας να τους δώσει ώθηση και νέα χαρακτηριστικά διατηρώντας τα ελαφριά και μικρά όπως αρμόζει. Κάπου εδώ γεννιέται ένας πόλεμος στη γειτονιά της Santa Clara που λίγο πολύ το στρατηγικό πλεονέκτημα πάει στην Nvidia η οποία αν θέσει σε λειτουργία το υπερόπλο της που δεν είναι άλλο από το συνδυασμό της x86 πλατφόρμας (ION) και του ολο-δικού της project (Tegra), θα νικήσει τη μάχη ανοίγοντας πλώρη για πληθώρα νέων αγορών! Φυσικά η Intel του αντίπαλου δέους δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα! Αγωνιούμε…
(via)
Comments
Loading…