Google+, τι είναι και που διαφοροποιείται…

Google plus

Πριν τρεις μέρες το Google παρουσίασε την προσέγγιση του στα κοινωνικά δίκτυα η οποία ονομάζεται Google+ και πρόκειται για υλοποίηση- επέκταση πάνω στο ίδιο το σύστημα χρηστών που διαθέτει το δίκτυο. Ουσιαστικά όποιος συνδεθεί στο iGoogle του, στο λογαριασμό του δηλαδή στην υπηρεσία, θα παρατηρήσει μια μαύρη μπάρα στο πάνω μέρος της οθόνης, από εκεί ξεκινάει το story και ενοποιεί όλα τα services και τις επεκτάσεις του. Για την ώρα είναι διαθέσιμη για λίγους μέσα από invites αλλά σύντομα θα είναι και για τους υπόλοιπους χρήστες.

Δοκιμάζω σποραδικά την υπηρεσία προσπαθώντας να βρω το επίπεδο της διαφοροποίησης του από το facebook και τα λοιπά δίκτυα. Αρχικά να πω πως το main page της εφαρμογής είναι μια clean αντιγραφή του facebook. Sidebar δεξιά και αριστερά με chat, suggestions, ένα share place στο κέντρο της σελίδας όπου μπορείς να ανεβάσεις κάποια φωτογραφία/video, να μοιράσεις κάποιο σύνδεσμο ή να δηλώσεις την τοποθεσία σου. Έχει προστεθεί η δυνατότητα να μπει σύνδεσμος σε κάθε post στο stream που να παραπέμπει εκεί- κάτι που θα βοηθήσει στο tracking της δημοσίευσης με τις αναφορές σ’αυτή. Μπορείς να κάνεις block τον χρήστη, report as spam/abuse του stream post αλλά και mute.

Google plus circle

Υπάρχει η δυνατότητα διαφοροποίησης του περιεχομένου που μοιράζεις ανάλογα στο “circle” που ανήκει ο κάθε χρήστης. Το circle είναι μια ομάδα ένα group χρηστών σαν και τις λίστες φίλων που μπορείς να φτιάξεις στο facebook μόνο που εδώ μπορείς να μοιραστείς περιεχόμενο και να αλληλεπιδράσεις από το να κάνεις ένα απλό sorting… πχ έχω φτιάξει μια λίστα που την ονομάζω “Web Valley” και στην οποία έχω συμπεριλάβει τους γνωστούς μου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και αφορούν το κομμάτι της τεχνολογίας/web/startups κλπ. Μπορώ εδώ να κάνω share κάποια συγκεκριμένα θέματα που ίσως να μην αφορούν αναγκαστικά κάτι που θα “έλεγα/κοινοποιούσα” στην λίστα της οικογένειας ή των φίλων μου. Πρόκειται για ένα πάντρεμα ένα ενδιάμεσο χαρακτηριστικό ίσως ανάμεσα στο wall του twitter με τους followers και τα fanpage που σερβίρουν “εξειδικευμένο περιεχόμενο” μόνο που γίνεται σε ατομικό επίπεδο από τον κάθε χρήστη.

Υπάρχει επίσης το λεγόμενο sparks, απ’ότι καταλαβαίνω είναι κανάλια ροής περιεχομένου σχετικά με θεματικές ενότητες που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να λαμβάνει ενημέρωση για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Δεν βρήκα κάτι έντονα ενδιαφέρον στην αρχική του μορφή εδώ αλλά περιμένω να δω πως θα σχηματοποιηθεί μέχρι το τελικό release και με την παρέμβαση των χρηστών.  Άλλα ενδιαφέροντα σημεία είναι η διασύνδεση του user profile με το buzz που είχαμε δει παλαιότερα και το +1 (recommendation system) και το Hangouts. Να αναφέρω ακόμα πως ακολουθείται και εδώ η λογική “follow” του twitter στα circle. Δηλαδή μπορείς να βάλεις ένα χρήστη στο circle που έχεις δημιουργήσει λαμβάνοντας τα update του χωρίς απαραίτητα να κάνει και ο άλλος το ίδιο.

 

Η πρώτη εικόνα/συμπεράσματα

Πρόκειται για συγκροτημένο, minimal layout από τις καλύτερες υλοποιήσεις που έχουμε δει τελευταία από το Google. Τολμώ να πω πως πρόκειται για το δικό τους diaspora η εναλλακτική που περιμέναμε και άργησε… Αυτό που με προβληματίζει στη προσέγγιση του Google για το κοινωνικό του δίκτυο και κάτι που ίσως να μην του επιτρέψει την επιτυχία είναι η ενσωμάτωση του μέσα στο iGoogle και το “πνήξιμο/υποβάθμιση” της υπηρεσίας σαν μια από τις υπόλοιπες όπως το gmail, το adwords κλπ. Η προσέγγιση αυτή αναδεικνύει την φιλοσοφία που έχει το Googleplex, ενοποιημένα εργαλεία που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των χρηστών μέσα από ένα κεντρικό panel! Με λίγα λόγια όλα σε ένα! Περισσότεροι χρήστες στο google+, περισσότεροι gmail χρήστες, περισσότερο igoogle, περισσότερο online στο παράλληλο web σύμπαν του Google! 

Θα προτιμούσα μια stand alone υλοποίηση με δικό της brandname, με δικό της approach κάτω από ένα διαφορετικό domain! Mένει να αποδειχτεί στην πράξη αν θα πετύχει ή θα χαθεί σαν κάποιο από τα υπόλοιπα beta αστέρια που είχαμε δει και παλαιότερα! Να σας θυμίσω μόνο πως σε επίπεδο επιτυχημένων Google services τα “μεγαλύτερα ονόματα” εκεί έξω (Feedburner, youtube, blogspot) εκκίνησαν και αναπτύχθηκαν αυτόνομα!

Author: Poulopoulos Ioannis

Web professional, blogger, new-come-podcaster & social media enthusiast! Interested in politics, diplomacy & networking.

6 thoughts on “Google+, τι είναι και που διαφοροποιείται…”

  1. Πολύ καλό! Συμφωνώ απόλυτα με το “πνίξιμο” που αναφέρεις και θα το προτιμούσα κι εγώ πιο inique… Σαν κάτι τελείως καινούριο για τον κόσμο! Μένει να δούμε τι θα αποφασίσουν τα αστέρια εκεί στην California που έτσι κι αλλιώς μετράει περισσότερο η γνώμη τους.. 

    1. Μετράει περισσότερο το feedback των χρηστών- πίστεψε με! 😛
      Αυτό περί πνιξίματος πιστεύω πως υπάρχει μεγάλη περίπτωση να το δούμε να επιβεβαιώνεται… Όσο mainstream και αν είναι πλέον ο λογαριασμός στο Google υπάρχει κόσμος που θέλει απλά πράγματα 1 click away…

      facebook.com -> login -> enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *