Torvalds: Πρέπει να υπάρχουν πολλές διανομές Linux!

Ο Linus Torvalds μιλώντας σε μέσο της Αυστραλίας υπερασπίστηκε την γραμμή της διαφορετικότητας των διανομών Linux, απαντώντας σε όσους επιδιώκουν την ενοποίηση των κοινοτήτων και την παραγωγή μιας το πολύ δύο διανομών στα πλαίσια της ενίσχυσης της παρουσίας του λειτουργικού στην αγορά!

Δεκάδες διανομές για ότι hardware μπορεί να φανταστεί κανείς! Η διαφορετικότητα είναι και ο πλούτος του λειτουργικού! Η κάθε κοινότητα στήνει την δική της υλοποίηση πάνω στις ιδιαίτερες ανάγκες που θέλει να καλύψει και το κάνει πολύ καλά μάλιστα! Το Linux ίσως δεν φτιάχτηκε για να αποτελέσει την mainstream επιλογή των χρηστών! Ναι τα Mac θα μπορούσαν και δοκίμασαν να πιάσουν κορυφή στα μέσα της δεκαετίας του ’80!

Το Linux είναι ένα ιδιαίτερο λειτουργικό, είναι μια κουλτούρα και μια ολόκληρη “κοσμική φιλοσοφία” πίσω απ’αυτό δεν έχει άμεση εξάρτηση από εταιρικούς κύκλους και γι’αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει όταν δεν θα συμβαίνει το ίδιο για άλλα λειτουργικά συστήματα! Μπορεί οι διαφορετικές διανομές να συντηρούν την αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοτήτων αλλά οδηγούν μπροστά την εξέλιξη της ίδιας της υλοποίησης!

Αρκετές φορές πολλοί έχουν ευχυθεί την πτώση της Microsoft και των Windows αλλά δεν αναλογίζονται πως αυτοί είναι οι τελικοί ρυθμιστές της αγοράς! Τα Vista ηττήθηκαν και η εταιρεία έψαξε τις εναλλακτικές κοιτώντας δεξιά και αριστερά κοιτώντας στα light Linux distros των netbooks, το Android ή ακόμα και ψηλά στον ουρανό! Θα ήθελα πολύ να δω ένα περισσότερο mainstream Linux προϊόν για να παρατηρήσω τις διαφοροποιήσεις του απ’ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα, νομίζω πως θα έμοιαζε περισσότερο με Windows!

Κάποιος φίλος μου παρατήρησε σε μια συζήτηση, “το Linux είναι αριστερό, δεν κάνει για κυβέρνηση”, δίνει ιδέες διαμορφώνει το πλαίσιο και διορθώνει την πορεία της πληροφορικής όπου χρειάζεται, μέχρι εκεί…

Συμφωνείτε;

(via)

Author: Poulopoulos Ioannis

Web professional, blogger, new-come-podcaster & social media enthusiast! Interested in politics, diplomacy & networking.

2 thoughts on “Torvalds: Πρέπει να υπάρχουν πολλές διανομές Linux!”

  1. Δέν θα συμφωνήσω (σχετικά με το οτι το linux είναι αριστερό….)

    Πλέον το linux είναι άξιος ανταγωνιστής των windows μια και που διανομές σαν το ubuntu το φέραν πολύ κοντά στον μέσο χρήστη. Προσωπικά το έχω εγκαταστήσει σε πολλά pc φίλων και κανείς δέν είχε κάποιο πρόβλημα. Αντιθέτως όλοι ειναι υπερευχαριστημένοι.

    Δεδομένου οτι το linux είναι το προϊόν πληροφορικής με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει σημειωθεί ποτέ πιστεύω πως είναι απλώς θέμα χρόνου να δούμε τον tux σε πιό μεγάλα σαλόνια 🙂

  2. @Νίκος Παπανώτας: Δεν διαφωνώ, τα Linux είναι καλύτερο λειτουργικό από τα Windows! Είναι πολύεπιπεδα και έχουν το πάθος της κοινότητας και μια φιλοσοφία από πίσω τους!

    Υπάρχουν αξιόλογες διανομές με καλά ποσοστά διείσδυσης αλλά είναι ακόμα εξαιρετικά μικρά για να χτυπήσουν την Microsoft και την αντίληψη που έχει ο γενικός πληθυσμός, ο μέσος χρήστης για τα παράθυρα! Τα Windows έχουν ταυτιστεί με τους υπολογιστές αλλά ευτυχώς έχουμε δει τέτοιες ταυτίσεις να σπάνε, βλέπε explorer – firefox! Υπάρχει πολύ δρόμος ακόμα για μια στα ίσια αντιπαράθεση όχι τόσο σε επίπεδο ικανοτήτων αλλά σε επίπεδο marketing, brand name, και μεριδίου αγοράς!

    Το άσχημο σημείο είναι η ανικανότητα των Linux να επικρατήσουν στην αγορά των Netbooks ενώ είχαν το πάνω χέρι στην εκκίνηση! Η Microsoft ανέσυρε τα μέχρι τότε “ληγμένα” XP, δίνοντας τους νέο ρόλο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *